Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Nie steruje sie poprzez kanały, tylko wybiera się kanał na którym sie pracuje.
    kanały w radiu służą tylko do tego, by kilku fotografów mogło pracować obok siebie i nie wyzwalać wzajemnie sobie lamp.
    Moc lampy Quantuum R+ Dual Power 600 ustawiasz zawsze i wyłącznie tylko na lampie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dziękuję i przepraszam, ale dopiero zaczynam przygodę z lampami studyjnymi

Fajnie, że jest ktoś taki jak Pan kto pomoże, a nie zniechęci na samym początku i odeśle do czytania;p

Domyślnie

a ja nie polecam RF 602
    no ... może w plener
    bo w studio wolę wyzwalacze 230V

używałem rf 602 i co na każdej sesji kilka razy nie odpaliły a co 2-3 sesję wymagały wymiany baterii (i trzeba było o tym pamiętać i mieć przygotowany zapas)
    wróciłem do starych poczciwych (tanich) wyzwalaczy 230V - praktycznie wyzwala lampy w 100% i nie muszę się koncentrować na stanie baterii

moje wyzwalacze już wycofali ze sprzedaży i zastąpili je nowszym modelem
    http://eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2289

czasy synchronizacji takie same jak przy RF 602 ( http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131613 )
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

A ja zrezygnowałem z odbiorników zasilanych z 220v po tym, jak jeden z takowych spowodował totalną demolkę wewnątrz starej ELFO. Popaliło ścieżki, uszkodziło elektronikę (na szczęście to "kowalska" robota).
    Zakupiłem w Chinach RF-602 (wyszło taniej o połowę niż w PL).

Z innej beczki - studiofleszowi plenerowcy, jak zabezpieczacie się przed porażeniem? Wogóle o tym myślicie?
    Ja przeraziłem się, gdy pewnego dnia miałem sesję na basenie. Uświadomiłem sobie, jakie to niebezpieczne (szczególnie, że właśnie w czasie tej sesji odbiornik spalił mi lampę). Szczęśliwie Elfo miało zerowanie na obudowie. Jakimś cudem, Chińczyki nie miały.
    Ja po tym doświadczeniu kupiłem "różnicówkę" dla ogrodników (taką przelotkę do gniazdka, wygląda jak programowalny timer). Były swego czasu w Lidlu.

Domyślnie

Słuchajcie teraz pytanie z innej beczki, wiecie może gdzie mógłbym kupi 2 lampy:

Mianowicie:

- Quantuum R+ Dual Power 600
    - Quantuum R+ Dual Power 300

Może w jakiś europejskich, chińskich sklepach? Ile to do Polski idzie? No i jak to tam jest z wpłata pieniążków?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów