Wiem, że to kolejny wątek o tym samym. Wiem też czym się różnią dane przestrzenie, znam ich zalety i wady, przewertowałem dosyć solidnie forum. Moje pytanie będzie skierowane bardziej pod kątem uzyskania zdjęć w danym profilu z nefa.
Nie żeby przeszkadzało mi to spać bo do tej pory radziłem sobie bez tych informacji, ale z miłą chęcią dowiem się czegoś więcej.
W skrócie:
1. Czy w nefie zawarty jest profil ? Robię 3 zdjęcia tej same sceny, w nefie. Na każdej klatce ustawiony inny profil. W mojej nieświadomości wydawało mi się, że wszystkie 3 zdjęcia powinny być takie same, w końcu to nef. Tymczasem każde zdjęcie przeglądając je w aparacie ma inne kolory.
2. Zdjęcie zrobione w nef'ie, w aparacie ustawiony profil sRGB Ia. Wywołuję nef'a przez Camera Raw. Za pierwszym razem sRGB a za drugim aRGB. Windows wyświetla, że profile nie są w nich zawarte. PS również chyba nie widzi profili bo oba zdjęcia przeglądane w PS wyglądają identycznie. Co robię nie tak ?
3. Jedynym sposobem na zauważenie różnic w profilach jest wywołanie nefa jako aRGB i przekonwertowanie go w PS na sRGB. Kolory wtedy stają się sprane.
4. A co do samego NEF'a. Cały czas myślałem, że zmiana ustawień aparatu w optimize image; typu kontrast nasycenie, wyostrzanie nie wpływa na zdjęcie. Tymczasem wpływa. Może mnie ktoś oświecić jak to działa przecież to nef.
Nie wiem w którym miejscu popełniam błąd i co robię nie tak będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, linki czy inne pomoce naukowe.
Z góry dziękuję i pozdrawiam Marek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami