Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie NEF a sRGB, aRGB. D70s i PS

Wiem, że to kolejny wątek o tym samym. Wiem też czym się różnią dane przestrzenie, znam ich zalety i wady, przewertowałem dosyć solidnie forum. Moje pytanie będzie skierowane bardziej pod kątem uzyskania zdjęć w danym profilu z nefa.
    Nie żeby przeszkadzało mi to spać bo do tej pory radziłem sobie bez tych informacji, ale z miłą chęcią dowiem się czegoś więcej.

W skrócie:

1. Czy w nefie zawarty jest profil ? Robię 3 zdjęcia tej same sceny, w nefie. Na każdej klatce ustawiony inny profil. W mojej nieświadomości wydawało mi się, że wszystkie 3 zdjęcia powinny być takie same, w końcu to nef. Tymczasem każde zdjęcie przeglądając je w aparacie ma inne kolory.

2. Zdjęcie zrobione w nef'ie, w aparacie ustawiony profil sRGB Ia. Wywołuję nef'a przez Camera Raw. Za pierwszym razem sRGB a za drugim aRGB. Windows wyświetla, że profile nie są w nich zawarte. PS również chyba nie widzi profili bo oba zdjęcia przeglądane w PS wyglądają identycznie. Co robię nie tak ?

3. Jedynym sposobem na zauważenie różnic w profilach jest wywołanie nefa jako aRGB i przekonwertowanie go w PS na sRGB. Kolory wtedy stają się sprane.

4. A co do samego NEF'a. Cały czas myślałem, że zmiana ustawień aparatu w optimize image; typu kontrast nasycenie, wyostrzanie nie wpływa na zdjęcie. Tymczasem wpływa. Może mnie ktoś oświecić jak to działa przecież to nef.

Nie wiem w którym miejscu popełniam błąd i co robię nie tak będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, linki czy inne pomoce naukowe.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Marek
    D70s | N 18-55mm | S 70-300mm APO | helios 44m-4 | Lowepro Nova 3 AW
    deviantART

Domyślnie

NEF nie ma przypisanej żadnej przestrzeni kolorów, to co ustawiasz w puszce to jedynie informacja dla jpg lub tiff. Dopiero podczas otwierania NEF w wywoływarce decydujesz się na konkretną przestrzeń kolorów. Twoje różnice w kolorach mogą po prostu wynikać z różnić w określeniu balansu bieli. Nie napisałeś dodatkowo w czym wywołujesz zdjęcia, programy od Nikon (np. Capture NX) interpretują do swojej wywoływarki wiele ustawień zawartych w Twoim korpusie. Stąd być może wspomniane różnice.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

st
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    NEF nie ma przypisanej żadnej przestrzeni kolorów, to co ustawiasz w puszce to jedynie informacja dla jpg lub tiff.
    To się zgadza

Twoje różnice w kolorach mogą po prostu wynikać z różnić w określeniu balansu bieli.
    To się nie zgadza. Różnica kolorów wynika z tego Andrzeju, co napisałeś powyżej, czyli przypisaniu przestrzeni kolorów do JPG i TIFF. A wszak podgląd zawarty w NEF-ie to nic innego jak JPG.

Nie napisałeś dodatkowo w czym wywołujesz zdjęcia.
    Wszak napisał: Camera Raw, więc ACR. Nie korzystam więc się nie wypowiem,

Mark, ad. 4. Gdyby nie wpływały te ustawienia na zdjęcie to po co miałyby być?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez st ; 03-06-2010 o 18:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mark_ Zobacz posta
    1. Czy w nefie zawarty jest profil ? Robię 3 zdjęcia tej same sceny, w nefie. Na każdej klatce ustawiony inny profil. W mojej nieświadomości wydawało mi się, że wszystkie 3 zdjęcia powinny być takie same, w końcu to nef. Tymczasem każde zdjęcie przeglądając je w aparacie ma inne kolory.
    Wyświetlając zdjęcie w aparacie oglądasz zaszytego w RAW jpega wyrenderowanego przez wewnętrzny konwerter aparatu, stąd ustawienia mają wpływ na wygląd zdjęcia. Te same RAWy wywołane w ACR będą wyglądały tak samo.

2. Zdjęcie zrobione w nef'ie, w aparacie ustawiony profil sRGB Ia. Wywołuję nef'a przez Camera Raw. Za pierwszym razem sRGB a za drugim aRGB. Windows wyświetla, że profile nie są w nich zawarte. PS również chyba nie widzi profili bo oba zdjęcia przeglądane w PS wyglądają identycznie. Co robię nie tak ?
    Profil ustawiony w aparacie nie ma najmniejszego znaczenia na sposób renderowania barw przez ACR-a. Zdjęcie w sRGB i aRGB w Photoshopie powinno wyglądać tak samo, chyba że fałszywie przydzielisz im błędny profil, albo masz monitor szerokogamutowy i oglądasz zdjęcie o nasyceniu motywów wykraczającym poza sRGB

3. Jedynym sposobem na zauważenie różnic w profilach jest wywołanie nefa jako aRGB i przekonwertowanie go w PS na sRGB. Kolory wtedy stają się sprane.
    Nie przekonwertowanie, tylko przypisanie plikowi wyrenderowanemu do aRGB profilu sRGB (funkcja Assign), co powoduje błędną interpretację walorów barwnych

4. A co do samego NEF'a. Cały czas myślałem, że zmiana ustawień aparatu w optimize image; typu kontrast nasycenie, wyostrzanie nie wpływa na zdjęcie. Tymczasem wpływa. Może mnie ktoś oświecić jak to działa przecież to nef.
    Jak wyżej - nie ma.

Domyślnie

Czorny jesteś wielki. Dziękuję za wytłumaczenie.

Czyli, jakiekolwiek ustawienia w menu wpływają tylko na jpg renderowanego z nef'a, którego widzimy przeglądając zdjęcia w puszce.
    Plik wywoływany z nef'a przez ACR na tych ustawieniach się nie wzoruje.

To teraz moje kolejne pytania:

5. Jak za pomocą ACR wywołać z nef'a plik, który będzie miał przestrzeń sRGB IIIa ?

6. Jak wykorzystać potencjał aRGB ? Nef'a wywołać w przestrzeni aRGB, na takim pracować a następnie przekonwertować do sRGB ??

7. Dlaczego w pliku jpg wywołanym przez ACR we właściwościach pole Odwzorowanie kolorów jest puste ? Przeglądarka plików w win 7.
    D70s | N 18-55mm | S 70-300mm APO | helios 44m-4 | Lowepro Nova 3 AW
    deviantART

Domyślnie

5. Należy zassać i zainstalować DNG Camera Matching Profiles i wybrać stosowny profil w zakładce Camera Calibration. Nomenklatura profili Nikona jest myląca - Ia, II i IIIa to profile aparatu o różnym sposobie renderowania barw, a sRGB i aRGB to syntetyczne przestrzenie barwne, do których domyślnie renderowane są barwy po konwersji RAW w aparacie. W wyższych puszkach można używać dowolnych profili Ia, II, IIIa i innych i wskazać, do której przestrzeni edycyjnej mają być wyrenderowane nasze zdjęcia (sRGB lub aRGB).

6. Potencjał aRGB można wykorzystać, jeśli korzystamy z urządzeń wykraczających gamutem poza sRGB - w przypadku zwykłych minilabów to bez znaczenia. Nieźle jest mieć do kontroli barw podczas pracy w aRGB monitor szerokogamutowy. Jeśli zamierzamy publikować zdjęcia w internecie lub zanosimy je do zwykłego minilabu, konwertujemy je do sRGB. Zdjęcia w AdobeRGB możemy wysłać np. do labpolska.pl, pracują tam na pełnym gamucie Kodaka Endury VC wykraczającym poza sRGB, ręcznie konwertują zdjecia do profilu minilabu i można w ten sposób np. uzyskać ładniejszy lazur nieba, zieleń roślinności, czy nasycone barwy skóry:

7. Nie mam pojęcia, nie używam W7. ACR standardowo otagowywuje tworzone pliki, chyba że otworzymy je w PS i zapiszemy odznaczając w opcjach profil zdjęcia.

Domyślnie

Może coś w tym artykule ci pomoże:
    http://www.dfv.pl/szkola-zaawansowani-foto.html?id=1160
    D7200+D90+N10-24+N18-105VR+N70-300VR+S17-50+S50-150+N35+N85+N105+J135+T200, SB800 i parę drobiazgów

Uprawnienia umieszczania postów