Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Sb-400

Domyślnie

A czy zamiast patentu Kena - istnieje firmowy dyfuzor na tę lampę lub jakiś zamiennik...? Wiem, że koszt takiego dyfuzora większy niż samoróbki z papieru ale jednak wygoda większa...

Najbardziej wkurzającym brakiem w tym modelu jest dla mnie brak odchylenia palnika na bok (do odbicia w kadrach pionowych). Z drugiej strony zdjęcia, które pokazał Ken pokazują jednak wyraźną przewage tej lampki zewnętzrnej nad tą wbodowaną. No i co tu robić...?

Domyślnie

No i właśnie w tym problem - czy czekać i ciułać na SB-600, czy kupić teraz SB-400, czy też może kupić teraz jakąś starszą lampkę Nikona (np. SB28 )?
    Ostatnio edytowane przez igorzak ; 12-01-2007 o 16:03

Domyślnie

zamiast sb400 ja bym wybrał sb28, odpuściłbym przez to TTL, ale tryb A jest naprawdę dobry.
    Cena lamp podobna, moc sb28 wiele większa, ma też tryb manualny z podziałem mocy.
    Kłopotliwe jest pamiętanie o uzytej przysłonie ( i o równoległym zmienianiu przesłony w body i lampie w ferworze akcji reporterskiej)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Też tak myślałem, ale w sumie ja lampy bym używał okazjonalnie do doświetlania w pomieszczeniach. A opinia Kena o tej lampie jest bardzo dobra. No i pozostaje jeszcze zbierać na SB-600...Aha i mam takie pytanie: Co sądzicie o Metzach i innych Sigmach?

Domyślnie

Dobre pytania. Ale chyba trzeba pomyśleć, co dalej. SB400 jest tak okrojona z funkcji, że za chwilę może Wam tych funkcji zabraknąć. Co będzie, jeśli zechcecie użyć lampy zdalnej? Czy SB400 się do tego nada? Raczej nie. Trzeba ją będzie sprzedać i znów zbierać na coś nowego. Moim zdaniem, SB400 jest dobrym rozwiązaniem tylko dla tych, którzy są pewni, że w przyszłości nie bedą rozbudowywać systemu.
    Jacek

Domyślnie

Czyli najlepiej zainwestować w SB600 lub starsze. A co powiecie o lampach SB26, SB25, SB24? Wiem, że są to poprzednicy SB28, ale czy to znaczy, że są aż tak przestarzałe?

Domyślnie

Lampa chyba też odpada, jak mamy zamiar bawić się manualnymi obiektywami. No chyba, że mamy D40 (dziwi mnie fakt, że tylko z tym modelem działa w manualu)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    Czyli najlepiej zainwestować w SB600 lub starsze. A co powiecie o lampach SB26, SB25, SB24? Wiem, że są to poprzednicy SB28, ale czy to znaczy, że są aż tak przestarzałe?
    sb 24, 26 i 28 to prawie równorzędne lampy, i tak w cyfrze nie maja TTL i tak. SB 24 ma najładniejszy wyświetlacz ze wszystkich lamp, potem tylko to psuli (łącznie z SB800)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ok, w takim razie będę się starał dostać coś z serii SB2x, o ile nie odłożę tego zakupu.

P.S. Ktoś zaglądałem do mojej galerii?

Domyślnie

A czy którąś z tych lamp SB2X można jeszcze kupic jako nową???

Gdzie w sieci można poczytac o różnicach między konkretnymi modelami?

I wreszcie to co mnie najbardziej dotyka - czy palnik w tych lampach jest odchylany równiez na bok - czyli tak jak w SB600/800 czy tylko do góry jak w SB400?

Choc powiem szczerze, że ta kieszonkowośc sb400 mi bardzo odpowiada.... nie ma lekko...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów