Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Sb-400

Domyślnie Sb-400

Czy SB-400 będzie działała z Coolpixem 8800 ?

Domyślnie

nikon.com
    nikon.pl

poszukaj specyfikacji, jesli cos mozesz zrobic samemu to to zrób. ja nie wiem czy bedzie działała

Domyślnie

Będzie bez obaw

Domyślnie

czy ktos wogole robil juz test tej lampie ??
    DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoSwiecidełko

Domyślnie

A co tam testować Miałem w łapkach no i błyska. Tylko AA. Mała podręczna.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Tutaj możecie znaleźć test tej lampy, przeprowadzony przez Kena Rockwella:

Test SB-400

Domyślnie

turbo,
    poza tym, że błyska - jakies opinie/wrażenia itp?

Poczytałam test Kena - i jest tam wyraźnie chwalona, podoba mi się za niewielkie rozmiary i niewielką masę, nie podoba mi się, że robiąc zdjęcia pionowe nie można odchylić palnika. Wydaje mi się, że tryb i-ttl mi wystarczy - czyli zdaje się na automatyke aparatu+lampy.
    Tak się zastanawiam czy czekać i składać na SB600 czy kupić tę SB400 i nie zważać na to, że nie ma bajeranckich funkcji...? Na cyberfoto znalazłam opinię, że zła bo..... mała i lekka - hmmm a jeśłi założymy, że dla mnie to zalety.... to co warto za 480zł?

Zastanawiam się na ile system i-ttl - jest wydajny i na ile można mu zaufać...? Czy naprawdę tryb manualny jest niezbędny?
    Proszę doradźcie coś, bo na zakup lampy zewnętrznej jestem zdecydowana a rozmiar SB400 mi bardzo odpowiada - no ale jak to jakiś "niewypał" to chiałabym to wiedziec wcześniej a nie po zakupie....

I pytanie drugie - przy świetle błysku odbitego np od sufitu - czy odległość od sufitu ma znaczenie - tzn - jak wysokie maksymalnie może być pomieszczenie aby takie odbite światło było nadal efektywne?

Domyślnie

Ja też się zastanawiam nad sprowadzeniem tej lampki z USA. Również prosiłbym o dokładniejszy opis wrażeń.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karolina Zobacz posta
    przy świetle błysku odbitego np od sufitu - czy odległość od sufitu ma znaczenie - tzn - jak wysokie maksymalnie może być pomieszczenie aby takie odbite światło było nadal efektywne?
    odległość ma zasadnicze znaczenie - bo jak jest wysoko, to moc lampy może sie robic niewystarczająca. Szczególnie tej słabszej lampy.
    oczywiście czy moc wystarczy zależy od ISO, przysłony i odległosci, więc nie mogę podac konkretnych wartosci.
    Wysokie ISO, otwarta przysłona ( 2,8 ), średnia odległość od sufitu - powinna dac radę. Ale jak ciut przymkniesz - do 5,6, ISO 100 czy 200 to mocy zabraknie. Może przy tych parametrach wystarczy w mieszkaniu z sufitem na 2,5 m.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ta lampka faktycznie ma sens z tym softboxem a'la Ken - niekoniecznie wtedy trzeba rozpraszać światło sufitem, do portretu powinna nieźle się nadawać. Jest mała, do kieszeni można ją schować, do tego niewiele kosztuje.

Ale przy portretowych kadrach od sufitu światła nie odbijesz... Ciężko też pewnie biegać z takim żaglem przymocowanym do lampki... Jest wiele "za" i "przeciw".

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów