Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Grip MB-D200 - problem z odkręceniem

Witam

Problem jaki mnie dopadł z gripem jest następujący. Kilka dni temu zdjąłem i załozyłem ponownie grip. Fakt, że odkręcał się ciężko, ale dawało radę. Dziś przy okazji oddawania aparatu na wymianę gum, chciałem zdjąć i gripa, a tu niespodzianka. Nie da się. Kółko tak jakby się zacięło. Panowie w serwisie powiedzieli, że trzeba cos popsuć, żeby go zdjąć a potem można naprawić.

Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirroo Zobacz posta
    ...Czy ktoś z Was spotkał się z następującym przypadkiem w gripie MB-D200 ?
    w D200 nie mam , ale miałem podobną sytuację w D50.
    Między gwinty dostało się coś (ziarnko piasku?) i nie mogłem odkręcic gripa. Ale ponieważ była to Delta, która się zepsuła (dlatego chciałem ją zdjąć), to ją rozwaliłem Zwróć uwagę, że jest to połączenie metal-metal. Po rozmowie z zaprzyjażnionym mechanikiem, użyłem odrobiny smaru grafitowego. Od tej pory nie mam problemów z odkręcaniem gripa.

Domyślnie

Nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Panowie z serwisu mają*prawdopodobnie rację. Ja musiałem rozkawałkować gripa, żeby go odkręcić, na szczęście był plastikowy chociaż i tak było to bardzo trudne bo solidna bestia.

Kurcze gripa od d300/700 to chyba palnikiem trzeba będzie odkręcać

Domyślnie

no to mnie pocieszyliście

Domyślnie

jeśli tam się coś dostało pomiędzy gwinty to spróbuj delikatnie jeszcze dokręcić a potem dopiero odkręcać. Czasem to pomaga.

Domyślnie

próbowałem i nic.

za to da sie podejrzeć, że są w środku jakies kółka zębate. czyli gripa nie przykręca się bezpośrednio kólkiem, tylko przez jakąs przekładnię. tam coś chyba się zacięło.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Potraktuj te gwinty WD-40, a na drugi raz to smar grafitowy lub pasta miedziowa (Wurth CU800). W pojazdach mających kontakt z błotem sprawdza się rewelacyjnie
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Domyślnie

Ja bym nie panikował... Zanim posklejasz wszystko smarem to spróbuj postukać czymś w gripa. Na przykład od spodu stukaj trzonkiem od śrubokręta. Jeśli to ziarnko piasku to powinno odpaść. Ja rozbierałem ten model gripa i akurat tam wszystko jest metalowe a w dodatku tak skonstruowane, że nie ma jak się dostać do śrubek. Musiałbyś coś popsuć i to na zawsze, no chyba, że dla panów z serwisu klejenie plastiku to naprawa.

W sumie nie masz nic do stracenia, więc kolejność działania jest taka...

1. Stukasz w gripa i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
    2. Smarujesz WD-40 i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
    3. Dokręcasz mocniej i próbujesz odkręcić. Jeśli nie to...
    4. Z całej paki próbujesz odkręcić założywszy na ręce rękawice gumowe (wampirki) dla lepszej przyczepności. Jeśli nie to...
    5. Wpadnij do mnie, ja rozbiorę swój grip i popatrzymy jak to zrobić bez zniszczeń. Jeśli nie to młotkiem go!!!

Domyślnie

został mi punkt 5.
    od dołu nie da się gripa rozebrać. coś go trzyma w okolicach spustu. pewnie jakaś śrubka dostępna dopiero po odkręceniu od body.
    po próbach z pkt 4 kółko ma już za duże obroty. coś puściło

Domyślnie

Ja też kręciłem na siłę aż go ukręciłem. Potem to on się już tylko swobodnie kręcił. Po rozkawałkowaniu gripa zniszczenia przekładni były już tak duże , że nie mogłem stwierdzić co było przyczyną blokady.

jeżeli nie jestem wyjątkiem to znaczy, że ten grip albo jakaś jego partia miała wadę.

pozdrawiam i sukcesu życzę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów