Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D300s - mikroregulacja AF

Wyczytałam, ze w D300s jest mikro-regulacja AF. Przymierzam się do zakupu i będę bardzo wdzięczna za pomoc. Do tej pory zawsze uzyskiwałam na tym forum przydatne i pożyteczne informacje więc mam nadzieję, ze tym razem też mi pomożecie???

Pytanie: czy oprogramowanie D300s automatycznie rozpoznaje obiektyw i czy pamięta ustawienia AF do danego obiektywu czy też za każdym razem po zmianie obiektywu należy zmieniać ustawienia?
    Precyzyjniej:
    1. okazuje się że obiektyw XX ma FF lub BF
    2. zmieniam ustawienia do obiektywu
    3. ustawienia zapamiętuję
    4. zakładam inny obiektyw YY
    5. aparat automatycznie rozpoznaje ze YY to inny obiektyw i stosuje standardowe ustawienia jak nie regulowałam AF
    6. zmieniam znowu obiektyw na XX i aparat stosuje wcześniej zapamiętane ustawienia

Widziałam takie coś u znajomego w canonie, zanim wydam pieniążki na D300s, chciałabym się upewnić czy podobnie będzie w D300s do którego się przymierzam,,,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flower72 Zobacz posta
    Wyczytałam, ze w D300s jest mikro-regulacja AF. Przymierzam się do zakupu i będę bardzo wdzięczna za pomoc. Do tej pory zawsze uzyskiwałam na tym forum przydatne i pożyteczne informacje więc mam nadzieję, ze tym razem też mi pomożecie???

Pytanie: czy oprogramowanie D300s automatycznie rozpoznaje obiektyw i czy pamięta ustawienia AF do danego obiektywu czy też za każdym razem po zmianie obiektywu należy zmieniać ustawienia?
    Precyzyjniej:
    1. okazuje się że obiektyw XX ma FF lub BF
    2. zmieniam ustawienia do obiektywu
    3. ustawienia zapamiętuję
    4. zakładam inny obiektyw YY
    5. aparat automatycznie rozpoznaje ze YY to inny obiektyw i stosuje standardowe ustawienia jak nie regulowałam AF
    6. zmieniam znowu obiektyw na XX i aparat stosuje wcześniej zapamiętane ustawienia

Widziałam takie coś u znajomego w canonie, zanim wydam pieniążki na D300s, chciałabym się upewnić czy podobnie będzie w D300s do którego się przymierzam,,,
    Działa dokładnie tak jak napisałaś

Dodatkowo można wprowadzić stałą korektę dla wszystkich obiektywów.

pozdrawiam,
    Paweł
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

To ja korzystając z tego wątku dopytam się, bo nie wiem czy gdzieś tam wcześniej dobrze zrozumiałem, a nie mam jak sprawdzić, co w przypadku posiadania dwóch (lub więcej) takiego samego typu obiektywów, czy pamięta po numerze seryjnym czy cuś?
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remos Zobacz posta
    To ja korzystając z tego wątku dopytam się, bo nie wiem czy gdzieś tam wcześniej dobrze zrozumiałem, a nie mam jak sprawdzić, co w przypadku posiadania dwóch (lub więcej) takiego samego typu obiektywów, czy pamięta po numerze seryjnym czy cuś?
    Instrukcja str. 313: "Dla każdego typu obiektywu można zapisać tylko jedną wartość"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remos Zobacz posta
    A po kiego Ci 2 takie same obiektywy ?
    Nikon FX

Domyślnie

Żeby nie zakładać nowego wątku dopiszę się tutaj.
    Otóż ostatnio zauważyłem, że w D300s obiektyw mi dzwinie pudłuje pomimo prawidłowego ustawienia, wydawałoby się, AF FINE TUNE. Dzięś poeksperymentowałem trochę z kilkoma stałkami i niestety nie wygląda to dobrze. Wszyskie zdjęcia robiłem na pojedyńczym pkcie AF używając cały czas środkowego pkt. Testowałem na obiektywach nikkor 35mm 1.8 i nikkor 50mm 1.4
    I okazuje się, że jest problem z AF FINE TUNE, który po wyłączeniu jego nie występuje.

(AF FINE TUNE WŁĄCZONY) Otóż jeśli obiektyw ma ustawioną ostrość na powiedzmy 3,5m a następnie chcemy ustawić na obiekt w odległości ok. 4m to zawsze pudłuje. Natomiast jeśli jest duża różnica w odległościach przeostrzenia, powiedzmy że wpierw ustawiona była ostrość na małą odległość np. ok 1m a potem celuję na ten sam pkt w odległości 4m, który wcześniej był pudłowany, to AF działa dobrze.

(AF FINE TUNE WYŁĄCZONY) Problem nie występuje ani przy przeostrzeniu z małych różnic odległości ani przy przeostrzeniu z dużych.

Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Wydaje się, że to wina oprogramowania AF FINE TUNE. A propos mam wgrany poprawiony firmware (1.01) dla d300s. Czy to problem D300s czy w innych też tak jest ?
    Pozdrawiam, thr

D600 i parę słoików, fuji x100s

Uprawnienia umieszczania postów