...mam prośbę o ocenę moich "czerni" nie kadrujakoś mnie naszło i mam zamiar powalczyć, tylko drogi nie znam...
Szukaj
...mam prośbę o ocenę moich "czerni" nie kadrujakoś mnie naszło i mam zamiar powalczyć, tylko drogi nie znam...
Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S
Ja bym zlikwidował przepał (jeśli powstał w trakcie konwersji, jeśli przy naświetlaniu to ...) i inaczej konwertował zieleń (jaśniej, tak by coś oprócz czarnej plamy ukazać) i będzie fajnie.
Witam. Tonalnie jest dość słabo, bardzo cyfrowe to BW - cienie czarne bez szczegółów, to samo ze światłami, nawet jeśli nie są kompletnie przepalone to mają słabą tonalność i wyglądają płasko. Co poradzić? najlepiej w konwerterze (jeśli to RAW) ustawić tak histogram, żeby cienie i światła były trochę dalej od skrajnych wartości (jeśli nie da się tego osiągnąć bo jest zbyt duży kontyrast to można RAW otworzyć 2 razy, dla świateł i cieni osobno). Szczególne znaczenie ma to dla świateł, cyfraki, w przeciwieństwie do filmu analogowego, masakrują jasne tony. Żeby uzyskać bogate jasne tony zdjęcie musi być otwarte z konwertera z niedoświetleniem o jakieś -1, -2 ev. Jeśli otwierasz zdjęcie z histogramem rozciągniętym od lewej do prawej to masz gwarancje, cyfrowego, płaskiego BW z ostrymi, nieprzyjemnymi światłami. W fotografii kolorowej nie jest to aż tak widoczne, ale BW żyje tonalnością. Pokaże jeszcze na przykładzie.
Przykład 1 - zdjęcie zostało otworzone w konwerterze z "poprawnym naświetleniem". Tony (szczególnie światła) są zmasakrowane, światła wyglądają płasko i nienaturalnie. Jednym słowem cyfra i plastik
Przykład 2 - zdjęcie zostało otwarte z niedoświetleniem o jakieś 2 ev i dalej już w programie graficznym histogram został prawidłowo ustawiony. Efekt - Tony są bogate i pełne detali, piękne czyste światła tak jakby to bez problemu zarejestrował film analogowy. Z takimi tonami można przystąpić do dalszej obróbki zdjęcia, w przykładzie 1 jesteśmy już na starcie skazani na porażkę.
Pozdrawiam. Marcin.
Drzewko widzialbym mniej wiecej na wysokosci rozswietlonego nieba, gdyz w chwili obecnej, na tle ciemnych chmur jest ono slabo widoczne.
Choc rozumiem, ze nie miales zbytnio na to wplywu, tym bardziej przy nagle zmieniajacej sie pogodzie
Co do przepalu na niebie - jw.
Skontaktuj się z nami