Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 140

Domyślnie Czy jest szansa na pełną klatkę w Nikonie ?

Witam wszystkich
    Tak mi nie daje spokoju myśl o Nikonie czy wprawadzi w przyszłości pełną klatkę co myślicie ? Moim zdaniem tak wydaje mi się że w dobie ulepszania technologi i ze względu na możliwość zachowania starszej optyki całego zasobu ( czego nie można powiedzieć o optyce DX ) i konkurencji która też nie jest bez znaczenia. Osobiście chciałbym żeby tak się stało i można było korzystać z faktycznej ogniskowej wielu fajnych szkiełek ( stałek i zoomów) bo po cropie to zmienia postać rzeczy. O wiele trudniej jest mi dopasować szkiełka w cyfrze. Stawiam że Nikon również podąży tym tropem i w przyszłości czeka nas pełna klatka. I jeszcze coś a może ( tak sobie teoretycznie gdybam) byłoby możliwe wypuszczenie modelu w którym to pomiędzy obiektywem a matrycą zastosować by mozna coś na wzór nazwijmy to nie wiem dyfuzora, przejściówki coś co pozwoliłoby zastosować obiektywy DX na FF. Co myślicie o takim pomyśle i zastosowaniu miało by to sens i rację bytu ? Pozdrawiam

Domyślnie

...odpuść. "Tysiąc" razy było to już tutaj wałkowane...

Domyślnie

No coż może za mało szukałem ale nie wpadłem na wątek na ten temat ( pewnie jest skoro mówiż że 1000 razy...) jestem ciekaw opini. Pozdrawiam
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Dzięki poczytam lekturkę.
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

było kilka razy, ale szukaj tego w innym dziale - cafe
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jrp (admin Nikonians) wspominał ostatnio, że w Japonii i w Niemczech pojawiły się nowe pogłoski o rzekomej matrycy FF w nowych korpusach D3. Ale ja jestem cholernie sceptyczny i uwierzę jak zobaczę.

Domyślnie

Czornyj,
    jrp (admin Nikonians) wspominał ostatnio, że w Japonii i w Niemczech pojawiły się nowe pogłoski o rzekomej matrycy FF w nowych korpusach D3
    a nie podawal rowniez szacunkowej ceny tego cuda? mysle, ze to ostudziloby troche umysly wielu nikoniansow naszego forum. kazdy napala sie na ff (ja rowniez), ale cena, o czym juz wczesniej na forum pisano, bedzie na pewno na poczatku z kosmosu.

Domyślnie

Dzięki to już jakieś info jest Wiesz jjj przeglądałęm owego linka przeczytalem lekturkę i niestety gdzieś od połowy jak dla mnie to szkoda czasu na czytanie sporów pomiędzy Kaleidem i Amberem ( pozdrawiam was chłopaki) ale nic sensownego z tego nie wynika. używam D 70 stałki N 50/1.4 Tokina 12-24 DX i N 70-200 VR ( nie wymieniam tego po to żeby się chwalić są lepsi) tylko dlatego że mam duży dylemat pomiędzy doborem szkieł. Tak jak co do 70-200 i 50 nie mam wątpliwości tak z tokiną i resztą tak . W analogu nie miałem tego problemu bo to była pełna klatka. Optymalnie sobie myślę że chciałbym mieć 2 profesjonalne zoomy ( 1 już mam) a do prac gdzie na prawdę zależy mi na jakości i innych szczegółach używacć stałek. Tylko to trochę kosztowna sprawa. Pamiętam że jak miałem Nikona FM2 i optykę używało się tego latami, rządziły się pewne stałe że np; ten i ten obiektyw warto brać będziesz miał go na lata. Ja tak lubię zależy mi na jakości lubię kupić raz a dobrze, lecz niestety w dobie cyfry i powiedziałbym na etapie jej raczkowania ( pomimo szybkiego wzrostu) trudniej jej te zasady przełożyć, pojawiają się pewne trudności. Wracając do tematu uważam że wątek rozmienił się na drobne. Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

leon28, cenę łatwo sobie wyobrazić. Jeśli o mnie chodzi, to nie mam nic przeciwko niech wprowadzają FF - D2xy potanieją, szkła DX potanieją, sama radość

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów