Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: dzieciaki

Domyślnie dzieciaki

Pierwsze zmagania z portretami. Prośba o konstruktywna ocenę

1.

2.

3.

Oszczędny w słowach Awatar Mikee
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Nieostre bajbaj.

Domyślnie

Każde nieostre bo ja na buzi nie widzę ostrości.
    Nikon D40 | N18-55 VR | YN460-II | I JESZCZE ROWER |

Domyślnie

Scott Kelby napisał: jeśli zdjęcie jest nieostre - cała reszta nie ma znaczenia

Domyślnie

Zrobiłeś ciasne kadry postaci więc tutaj ostrość jest ważna bo pokazujeż twarze więc ostrość powinna być na nich. Na 1 tło odciąga uwagę od dziewczynki, 2 tak nieostra że wogóle bym jej nie pokazał, zaś 3 najlepsza kadrowo choś wolał bym aby ta rączka z tulipanem nie była ucięta. Ogólnie musisz więcej podglądać innych i robić po prostu zdjęcia. Dodatkowo popracować nad obróbką.

Domyślnie

hmm, wszystkie książki piszą ze najlepsza do portretów jest mała głębia ostrości więc jak ma być bardziej ostro? Photoshop -> maska wyostrzająca? chodzi mi o to czy błąd jest na poziomie obróbki czy samego robienia zdjęcia?

Domyślnie

Juz na poziomie samego robienia zdjęć jest błąd popatrz na zdjęcie nr 2 bardzo dobry przykład cała ostrość poszła na pasek pod brodą. A co do tej głębi ostrości w portretach akurat bym sie nie zgodził kolejny przykład nr 3 lewe oko bardziej ostre od prawego - co do małej głębi ostrości trzeba mieć większe doświadczenie, dodatkowo nie możesz poruszyć ręką podczas focenia bo ucieknie ci ostrość np. na jedno oko itp. Ogólnie to mnie dziwi po sprawdzeniu exif'a np. 3 iso 400 po co tak jak spokijnie mogło być 200. Musisz coś poczytać na temat fotk i trenować a z czasem będzie coraz lepiej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów