Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Poznań - co warto ...

No właśnie. Wybieram się w piątek lub sobotę do Poznania. W sumie pierwszy raz i nie za bardzo wiem w którą stronę się poruszać, żeby coś zwiedzić i coś sobie pofocić. Możecie coś na szybko polecić ? Zapewne będę się kręcił w okolicach Starego Miasta, bo jeden dzień to trochę mało, żeby się gdzieś dalej wybierać.

Z optyki biorę na razie jedyny 18-105. Niestety chwilowo mogę dobrać tylko albo 35DX albo jakiegoś Metz, ale nie wiem zupełnie czy mi się to przyda. Pewnie jakiś szeroki kąt byłby bardziej użyteczny.

Oczywiście rady co do parkingu i jakiegoś dobrego obiadu mile widziane

Domyślnie

Na rynku obowiązkowo kamienice i ewentualnie rzeźby/fontanny. Sugerowałbym jednak zabranie statywu, bo tam najpiękniej jest, mz, w nocy (ciekawe oświetlenie). Wokół rynku masz pełno knajpek/bram z ciekawymi rozwiązaniami na podwórzach, doradzić nic nie mogę, ale jak pochodzisz, zerkniesz to tu to tam, to w któreś bramie coś ciekawego na pewno znajdziej. Tu z kolei wieczorem/w nocy nie polecam wchodzić

Zaraz obok rynku jest wzgórze Przemysła, z którego rozciąga się widok 'od góry' na rynek, mz jednak średnio ciekawy (choć może ja nie potrafiłem nic ciekawego znaleźć). Parę minut spacerem znajdziesz się na na moście Chrobrego. Masz tu widok na katedrę, a także na stary port rzeczny i budynki usytuowane tuż przy ca. stuletnim nabrzeżu. Rzecz warta uwagi szczególnie przy bardzo wysokim poziomie Warty, jaki obecnie mamy.

Do tego dochodzą kościoły, jeśli taka fotografia też Cię interesuje.

Parking - w okolicach rynku jest strefa parkingowa, w soboty i niedziele bezpłatna. Najlepiej zaparkować na placu Kolegiackim, ale z racji weekendu może być to problem.

Obiad - wszystko zależy od funduszy. Jeśli na samym rynku, lub w okolicach, to polecam naleśnikarnię Dramat, Bażanciarnię (ceny kosmiczne, jakość równie kosmiczna na +), Brovaria (ceny chyba umiarkowanie wysokie, ale koniecznie trzeba tam wstąpić na piwo, które jest wytwarzane na miejscu). Bardzo dobra grecka kuchnia jest na pl. Wolności (5m pieszo od rynku) - Mykonos - choć najtaniej też tam nie jest. Poza tym są Siouxy, Sphinxy, bary mleczne itp. Aha, szczerze polecam Cocorico tuż przy rynku - można tam skosztować sałatek, wielkich tostów, słodkości. Ale najciekawszy jest tam wystrój - siada się w letnim ogródku, ogrodzonym kamienicami, a wokół mnóstwo roślinności. Genialne miejsce na wiosenny/letni wieczór.
    Ostatnio edytowane przez peque ; 31-05-2010 o 13:05
    The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph
    B. Jensen

Domyślnie

Pamiętam jak w ubiegłe wakacje ze znajomymi byłem w restauracji, gdzie znajduje się "czekoladowa fontanna" Restauracja ta znajduje się ok. 300m od centrum handlowego - Stary i Nowy Browar. Wygląda to tak, że na srodku pomieszczenia stoi na stoliku 70cm fontanna z której zamiast wody płynie czekolada, obok znajdują sie patyczki oraz owoce - jest to takie powitanie klientów. Następnie siada się przy stoliczkach i zamawia się mały "pucharek" gorącej czekolady, który od spodu jest podgrzewany. Niestety podczas mojego pobytu nie było czekolady z posmakiem miodu podobno jest wspaniały!
    Jak ktoś chciałby konkretne namiary to proszę na PW
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez TMB ; 31-05-2010 o 14:21

Domyślnie

Jedzenie - pizzeria Oliwka . Wpisz sobie w google, znajdziesz adres. Swietne ceny i wg mnie swietna pizza.

A co do zwiedzania to hmm... Ja osobiscie jak bywam w Poznaniu to lubie na Starym Rynku usiasc i obserwowac koziolki i smuce sie zawsze, ze czegos podobnego nie ma we Wroclawiu. Do focenia - starowka, moze ZOO?? Architektonicznie w centrum zachwyca Stary i Nowy Browar. Brac aparat koniecznie tam! A na wieczor statyw bo jest tez swietnie oswietlony.

Domyślnie

jak jedziesz samochodem to szczerze odpusc sobie samo miasto lepiej zrobisz jak wybierzesz sie do Rogalina (trzy wielkie deby Lech, Czech i Rus) poza tym wspanialy palacyk z ogrodami.
    w drodze z Lodzi tuz przed samym poznaniem z A2 musisz zjechac na S11 na Kornik. spedzic tam chwile bo warto, pozniej pojechac wlasnie do Rogalina i na sam koniec uderzyc do Poznania do centrum. a co w Poznaniu?
    napewno fajne miejsce to Most Teatralny z Teatrem Wielkim tuz obok i duza ladna fontanna przed. w tym samym miejscu Plac Trzech Krzyzy i Zamek. Stary Rynek pewnie ogrodkami bedzie zaladowany i masa ludzi, wiec ustrzelenie czegos bedzie bardzo ciezkie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    Jedzenie - pizzeria Oliwka . Wpisz sobie w google, znajdziesz adres. Swietne ceny i wg mnie swietna pizza.
    Skoro już o pizzy mowa... Odkąd stale odwiedzam kumpla który przeprowadził się do pozka to pozycją obowiązkową naszych 'posiedzień' jest pizza z pizzeri millenium, koniecznie wersja gigant Wg mnie najlepsza jaką jadłem w ogóle Jakiś czas temu zamówiłem sobie z mojej ulubionej łódzkiej pizzeri jedzonko i stwierdziłem że to już nie to samo i wcale taka dobra nie jest tak więc polecam mocno

Domyślnie

No to w tym czasie może być dość gwarnie na rynku. Ale sympatycznie i kolorowo o ile pogoda dopisze.
    W sobotę rozpoczyna się jarmark świętojański.
    Więcej do poczytania
    http://www.zamek.poznan.pl/news.php?...ee7c725bc08540
    nic...

Domyślnie

Do sfotografowania jest rozlana Warta, w życiu nie widziałem tyle wody w Poznaniu.

Domyślnie

do mnie przyjedź do Śremu to tylko 30 minut drogi z Poznania a tak na serio to w sobotę to Jarmark Świętojański się zaczyna
    Nie mamy skrzydeł by lata, a mimo tego to nasz cel...

Domyślnie

Panowie, z tego co pamiętam, to Rynek nie jest na Starym Mieście. SM to zupełnie inna dzielnica, pierwszy raz też się zasugerowałem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów