Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    sidthar
    Gość

Domyślnie Kilka pytań o d100?

(1)Czy ktoś z Was się orientuję ile może kosztować wymiana migawki w d100?

Mam 2 warianty zakupu - nowy d70s lub używka d100 w super stanie (z zewnątrz wygląda jak nówka... cięzko powiedziec jaki ma przebieg). Myślę bardziej o d100 - używam tylko RAW, więc mydlane jpgi mi nie przeszkadzają. Mocniejszy korpus to też duży atut dla mnie. Mankamentem jest dość kiepski bufor, ale to jest do przeżycia...

Miałem ten d100 w łapkach ok 5 min. Z zewnątrz wygląda naprawdę jak nowy. Nie znam się na Nikonach poniewaz dotychczas byłem rasowym minolciarzem (z d7d włącznie). Więc w 5 min sprawdziłem tylko czy foci , komunikacje z obiektywem, itp.

Wiem ze fps=3/s ale jak ustawiłem na manual i dalem czas 1/4000, przezucilem na zdjecia seryjne i docisnąłem spust to walił serie jednakże zdecydowanie wolniej (1,5/s?). Słyszałem, ze aby fps był najszybszy to trzeba wyłączyć odszumianie - tak było chyba w d70s? - (2)czy w d100 równiez należy wyłączyć tą opcję? a może to przez "potwierdzenie ostrości"?

Ponadto zaobserwowałem, że nie zawsze chciał wyzwolić migawkę - sądzę, że to przez to, że włączona była opcja "obowiązkowego potwierdzenia ostrości" (tak mi się wydaje, bo celowałem przez szybę w samochodzie podczas kiepskiej pogody i chyba nie strzelał wtedy gdy nie ustawił ostrości(hmmm)) - (3)tak miałem w d7d, czy jest tak też w d100?

Ostatecznie przed zakupem będę chciał go oczywiście sprawdzić (wszystkie opcje, zgrać fotkę na kompa, przeanalizować czy nie ma hot`ów, dead`ów, itp, sprawdzić stopkę, itp) ale chciałbym się upewnić co do swoich pierwszych obaw.

Pozdrawiam,
    sidthar

Domyślnie

mialem d100 na tydzien z gripem , mialem d70 , i d70 wydawal mi sie szybszy ogolnie
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Przy obecnych cenach nowych D70s nie pchałbym się w używany D100, tym bardziej nie znając jego przebiegu...
    D100 ogólnie sprawia wrażenie wolniejszego korpusu, NEFY zapisuje znacznie wolniej niż D70s, upierdliwe przęłączanie WB i ISO a kółku. Ma co prawda możliwość podpięcia gripa, ale jeśli priorytetem nie jest robienie zdjęć pionowych, to w obu uchwyt jest dobry bez gripa. D100 znam dość dobrze, kolega ma go od roku i czasem zamiennie używam go z moim D70s i jakos chętnie wracam do mojego po zabawie z D100 - przede wszystkim zmiana ISO i WB jest uciążliwa (WB nieistotne - robisz rawy), różnica w szybkość jest zauważalna, choć nie dyskwalifikująca.

w skrócie - lepiej nowy D70s z gwarancja niż uzywka D100 z nieznanym przebiegiem (kumpla D100 wygląda jak nówka, a przebieg grubo >70tys)
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

sidthar
    Gość

Domyślnie

Rozumiem. A czy ktoś mimo wszystko wie ile może kosztować wymiana migawki w d100?

Domyślnie

Znajomy mówił, że zapłacić za wymianę migawki w D100 700zł...200zł migawka, 500zł robocizna <lol>. Nie ręczę jednak za te informacje.
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

Moja setka przy rawach potrafi się zawiesić(nie wiem czy to przypadłość wszystkich czy tylko mojej) Pomaga reset baterii.Pomimo tego nie zamieniłbym jej na 70tkę.Kwestia przyzwyczajenia.

nin
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciora Zobacz posta
    Moja setka przy rawach potrafi się zawiesić(nie wiem czy to przypadłość wszystkich czy tylko mojej) Pomaga reset baterii.Pomimo tego nie zamieniłbym jej na 70tkę.Kwestia przyzwyczajenia.
    moj nigdy sie jeszcze nie zwiesil
    mozliwe ze to nie aparat tylko karta pamieci
    i tez nie zamienil bym na 70

Domyślnie

Moje autko ma kilkanaście lat. Też mam do niego sentyment i bym go nie zmienił (na razie jeszcze nie)
    ale gdy się chce dopiero coś kupić? - nie wiem po co ludzie się pchają w to body, nie rozumiem tego. Nie rozumiem także kupowania D1 w jakiejkolwiek wersji itd. To nie analogi. Tam nikon F3 to nadal super sprzęt. Ale w cyfrze na pierwszym miejscu jest matryca z oprogramowaniem. To jak kupowanie komputera z procesorem, dyskami, pamięcią, które były standartem 5 lat temu. Z tym, że komputery 5 lat temu były dopracowane, teraźnijsze modele najwyżej będą szybciej chodziły, ale efekt musi być taki sam. W cyfrze efekt nie będzie taki sam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów