jw.
Kundzior walczy ze zdjęciami we wsi Zagłoba.
Mówi, że sam nie da rady, tyle jest roboty. Jak ktoś może i ma blisko podjechać do niego i pomóc...
Szukaj
jw.
Kundzior walczy ze zdjęciami we wsi Zagłoba.
Mówi, że sam nie da rady, tyle jest roboty. Jak ktoś może i ma blisko podjechać do niego i pomóc...
Poszły pieniądze ode mnie - z mBanku, więc są już do dyspozycji na koncie u Karola.
Niestety, nie mogę pomóc osobiście, więc pozostaje tylko wsparcie finansowe.
Powodzenia i wielki szacunek za Twoją bezinteresowność i zaangażowanie!
nokin 003D # normat 71-05/8.2 # amgis 03/4.1 # rokkin 05/8.1 # rokkin 07-003/5,4-6,5 RV # BS-009
Dzisiaj Karol kupił kilka czekolad dla dzieci na Dzień Dziecka. Z tego co mówi, pomoc jaką przedstawia TV jest przed kamerami, bo "mus" ładnie wyglądać. Tak naprawdę, tam gdzie nie ma kamer jest tragedia. jedyna pomoc jaką dostali mieszkańcy Zagłoby to mały woreczek środków odkażających na każde gospodarstwo. To tyle...
Właśnie wszedłem do domu...padam na ryj, mam dość zdjęć przynajmniej na 1 dzień. A błota mam dość na całe życie, smrodu tez mam dość, cały śmierdzę tym co tam się w powietrzu unosi.
Wiecie co poznałem pewnego Pawła, wiek koło 35 lat, został bez niczego, wszystko z czego żył nadaje się do spalenia, ma dzieci 2kę, żona pojechała wczoraj do Niemiec zbierać truskawki, dziś jak z Nim byłem, dostałe SMSa od żony "kocham cię".....no myślałem że się pod ziemie zapadnę, nie dałem rady powstrzymać łez.
Jak poznałem Pawła. 26-27 pojechałem robić tam reportaż, przypadkiem chciał dojechać do swego domu, niestety ulica była głęboko pod wodą, a że ja stałem przy tym zalaniu, zamieniłem kilka słów z jego żoną no i z Nim, wydał mi się bardzo sympatyczny. Na koniec naszej ówczesnej rozmowy zaprosił mnie na kawę za miesiąc jak wszystko już się znormalizuje, dał mi swój adres. Tak z ciekawości w poniedziałek zajechałem do Niego zobaczyć co słychać, jeszcze była żona jego w Polsce, to była jedna rodzina która nie kryła przede mną łez. Porozmawialiśmy chwilę, dowiedziałem się że jego Kobieta jedzie do niemieć do pracy by mieć jakiekolwiek pieniądze. Pawłowi zdjęcia gospodarstwa i domu robiłem dziś, Paweł też mi pokazał osoby najbiedniejsze we wsi i najbardziej poszkodowane, u których rzecz jasna chciałem zrobić zdjęcia i Im zrobiłem. Wieś się nazywa Lubomirka, także już znam Sołtysa wsi, i opinię o Nim. Ludzie go lubią i szanują mówią że uczciwy i konkretny facet.
TE DO 6K (obiecane przez RZĄD), ZŁOTYCH JEST WYDAWANE LUDZIOM NA PODSTAWIE WNIOSKÓW I DOWODÓW ZNISZCZEŃ, DOKUMENTACJA FOTOGRAFICZNA JEST WYMAGANA DO TEGO WNIOSKU, JAK I DO KAŻDEGO INNEGO. Na początku jak rzad ogłosił te 6 tys dla każdego poszkodowanego, myślę ok. dobre i to na początek, 2 dni później wszędzie mówią do 6k!!! WTF??? Nic nikt nie powiedział że jednak zmienili zdanie (jestem tego nausznym, naocznym świadkiem, nie że mi ktoś tam to powiedział, Oni sami nie do końca byli zorientowani, prądu tam nie ma, teoretycznie, gniazdka głuche, ale jak wchodzisz do piwnic (zalanych prawie pod sufit) to 3faza bije po ciele, gdzie na początku samej powodzi słyszałem że prąd został odcięty od zalanych miejscowości, a początek powodzi był koło 19stego. Koło 20 mówili że już odcięte).
JEŚLI KTOŚ MA CHWILĘ CZASU LUB DŁUŻEJ, BY TAM PODJECHAĆ NA TE TERENY WRAZ ZE SWOIM APARATEM, GORĄCO ZACHĘCAM ONI NIE MAJĄ NIC!! KAŻDY APARAT JEST NA WAGĘ ZŁOTA.
Jeśli ktoś się zdecyduje, by pojechać i w ten sposób pomóc, proszę o kontakt ze mną, tel. 607377143, poinformuję kogo trzeba że przyjedzie osoba która porobi zdjęcia. Przez 3 dni które tam spędziłem, udało mi się zrobić zdjęcia szkód 23 gospodarstwom, środki finansowe zebrane na pomoc tym osobom to 1207 zł.
Zrobiłem całą Brzozową k/Zagłoby, 2 osoby odmówiły zdjęć pod różnymi powodami. Zacząłem wieś Lubomirkę która jest następna, potocznie po drodze. Paweł poprosił tylko o to bym zrobił zdjęcia szkód dla jego przyjaciela, w miejscowości Zagłoba, zgodziłem się, bez namysłu. Reszta działań Pawła i moich skupiła się na osobach innych.
Koszta paliwa jakie mi tam zeszło to prócz tego co powyżej, to 157,62 zł. Została mi jeden cały cake płyt CD, przekazuję go do PCK na powodzian (nie wiem czy mnie zrozumiecie....organizacje typu fundacje, które robią zbiórki opierają się na władzy samorządowej podczas pomocy Tym Ludziom, ok nie wszystko ginie, ale ludzie dostają to co wyżej jest zbędne, o ile wiecie o co chodzi, rzeczy nowe wartościowe nie trafiają do LUDZI!!!), Jaka kol wiek pomoc, musi być skierowana bezpośrednio, do Kogoś, omijając "władzę", no są wyjątki np. sołtys Lubomirki. Inaczej nie liczcie na to że pełnia Waszej szczodrości, chęci pomocy, wsparcia trafi do poszkodowanych, szczegółów udzielę telefonicznie jeśli ktoś chce, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych. Jeśli chcecie ukierunkować swoją pomoc Tym ludziom też proszę o kontakt, myślę iż jestem w stanie przy pomocy Pawła, dotrzeć do tych ludzi którzy najbardziej potrzebują Naszej pomocy. Ludzie znają się między wsiami bardzo dobrze, Dziś Paweł mi pokazywał tez osoby z innych wsi, które tez nic nie mają, Nie wspominając o środkach do życia.
Piszę co następuję, 300 zł przelewam na konto pomocy długofalowej użytkownika conik, znam Go jest OK na maxa. 1000 zł, wraz z Pawłem i Sołtysem postaram się rozdysponować na osoby które tego NAJBARDZIEJ potrzebują, proszę o zaufanie, oczywiście faktury za jakiekolwiek zakupy będą wystawiane na mnie, imienne. Wy będziecie mieli to na bieżąco, tu na forum. Po prostu omijamy tych władczych, by było uczciwie.
Wybaczcie dziś jak już pisałem jestem zdezelowany energetycznie, jutro wstawię wszystkie faktury które mi się uzbierały.
Także proszę już nic nie wpłacać na moje konto bankowe, każda wpłata poza moim pracodawcą, czy urzędem skarbowym, lub też innym nie wiadomym mi ofiarodawcą zostanie przekazana na akcję conika.
Jutro Faktury.
Chyba że Waszą wolą jest kontynuowanie akcji. Ja dam radę.
Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 03-06-2010 o 00:16
Karolu, daj sobie spokój z fakturami, niepotrzebna robota. Szkoda energii.
Nie po to przesyłaliśmy Ci pieniądze, żeby Cię z nich rozliczać.
Dziękuję, że nas godnie reprezentowałeś i podziwiam Cię.
Krzysztof Paszkiewicz
A zapominałem napisać.
Mój manager, jak dowiedział się ze jadę pomagać ludziom, mimo że miałem wpisany urlop, zadzwonił do mnie, i powiedział że te dni co tam będę wpisze mi delegacje. co wizaże się z finansami na plus. Zawsze go lubiłem od kiedy poznałem, poprostu człowiek.
Ide spać jutro, może opiszę szerzej co widziałem mam kupę zdjęć z konkretnych gospodarstw, oczywiście by zachować anonimowość nie będę opisywał co i gdzie.
Dodam jeszcze że widziałem w sumie tylko jedną gminę która ucierpiała, i nie mam wątpliwości że to jest stan klęski żywiołowej. Szkoda, że ludzie ludziom gotują taki los, bo wybory ważniejsze.
Na krótce tłumacząc, spisz, nagle widzisz wodę, uciekasz, wracasz nie masz nic, twoja cała praca jaką włożyłeś w gospodarkę poszła na marne, ubrań masz tyle co na sobie, masz kredyty które spłacasz, z racji ze plonów nie ma nie masz dochodów, ludzie żyją z dnia na dzień (nie wszyscy ale większość). Czy to nie klęska człowieka??? Klęska którą spowodował żywioł WODA!! Z racji zaniedbań, po 97 roku. Jest też 2ga i 3cia racja którą znam ale nie o tej stronie racji będę pisał. ech....nie potrafię pisać.....
Ostatnio edytowane przez Kundzior ; 03-06-2010 o 00:30
Przeraża mnie ta ludzka tragediaDzięki za to co tam robiłeś...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami