Witam, chciałbym sie was poradzic w kwestii zakupu pierwszej stałki. Waham się miedzy Nikkorem 50mm/1.8 D a Nikkorem 35mm/1,8 G roznica w cenie jest niewielka bo zaledwie niecałe 200zł.Wiec słucham co poradzicie.
Szukaj
Witam, chciałbym sie was poradzic w kwestii zakupu pierwszej stałki. Waham się miedzy Nikkorem 50mm/1.8 D a Nikkorem 35mm/1,8 G roznica w cenie jest niewielka bo zaledwie niecałe 200zł.Wiec słucham co poradzicie.
35 - bardziej uniwersalna i ostra.
Ja mam oba i za przedmówcą powiem, że 35 i ostrzejsze i bardziej uniwersalne. Teraz mam zamiar kupić coś dłuższego i 50 będzie tak na prawdę pewnie leżał. Jeśli już upierał bym się na 50 to chyba 1,4, bo jednak ma lepszy bokeh i z tego co słyszałem celniejsza.
do dx? 35mm
Nikon FX
Napisz do czego potrzebna, co fotografujesz, co jest twoim priorytetem; jakie masz szkla i plany rozbudowy - wtedy dobrze doradzone Ci bedzie padawanie.
Fotografuje aparatem d90 mam kit 105 i nic wiecej, stałka planuje fotografowac głownie ludzi portrety a co do planu rozbudowy obiektywów to narazie sie nie zastanawailem co dalej jak juz kupie ta stałke jedyne co chce jeszcze kupic to lampa sb600 i narazie starczy.
kup 35sprzedaj kita i pomyśl nad 85 1,8
![]()
D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....
Kup taką ogniskową, którą częściej używasz. Ja kiedy kupowałem stałkę, sprawdziłem exif swoich zdjęć i większość była między 30 a 35 mm, więc wybór miałem prosty.
nonameuser1 a mogłbys mi napisac z jakiej odleglosci od modelki robiles te zdjecia?
Skontaktuj się z nami