Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie zmiana visty na windows7

Z gazetą dostałem kupon na upgrade - z Visty na Win7 Home Premium PL BOX, za całe 199 PLN. Mam na laptopie Vistę Bussiness - może ktoś kto korzystał z jednego i drugiego sytemu podpowie czy warto przejść na Win 7 i czy w ogóle można zrobić upgrade z wersji Business na Home Premium? Czy to zajmie dużo miejsca na dysku - mam niewielki dysk SSD 60GB.

Domyślnie

Zdecydowanie polecam W7 - Vista jest nieporozumieniem.

kantaharal
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Kania Zobacz posta
    Zdecydowanie polecam W7 - Vista jest nieporozumieniem.
    Popieram rękami i nogami, vista jest pamięciożerna przede wszystkim oraz bardziej awaryjna.

Domyślnie

Generalnie przesiadka z Visty na 7 jest moim zdaniem jest jak najbardziej konieczna z dwóch względów:
    1. wydajność systemu (bardzo przyjemnie pracuje się w CS4 i Paint Shop Pro X3 na "siódemce". Na Viście już podczas instalacji można zasnąć a przy np. odszumianiu zdjęć w PSP X3 komputer sprawia wrażenie jakby zwisał i po parunastu dobrych sekundach, jak nie minutach nagle się "ożywiał". Spowodowane to jest o niebo lepszą obsługą procesorów wielordzeniowych w 7 niż w Viście.
    2. stabilność.
    Ubgrade do 7 jest możliwy z każdej wersji Visty.
    Ostatnio edytowane przez IcyMan ; 10-05-2010 o 10:01
    "Gdy jestem głodny, otwieram lodówkę, nie odmawiam, gdy proszą na wódkę"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IcyMan Zobacz posta
    Generalnie przesiadka z Visty na 7 jest moim zdaniem jest jak najbardziej konieczna z dwóch względów:
    1. wydajność systemu (bardzo przyjemnie pracuje się w CS4 i Paint Shop Pro X3 na "siódemce". Na Viście już podczas instalacji można zasnąć a przy np. odszumianiu zdjęć w PSP X3 komputer sprawia wrażenie jakby zwisał i po parunastu dobrych sekundach, jak nie minutach nagle się "ożywiał". Spowodowane to jest o niebo lepszą obsługą procesorów wielordzeniowych w 7 niż w Viście.
    Ponieważ rendering filmów HD wymaga sporo czasu zainstalowałem na tym samym PC najpierw XP, później od zera Vistę i na końcu Windows 7. Do każdego systemu były ściągane wszystkie poprawki.
    Na końcu Adobe Premeiere CS4 również z wszystkimi poprawkami.
    System w wszystkich przypadkach 32 bit, 4GB RAM.

Czas renderingu filmu
    XP - 19 min
    Vista 21 min
    Windows 7....... 21.5 min
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ponieważ rendering filmów HD wymaga sporo czasu zainstalowałem na tym samym PC najpierw XP, później od zera Vistę i na końcu Windows 7. Do każdego systemu były ściągane wszystkie poprawki.
    Na końcu Adobe Premeiere CS4 również z wszystkimi poprawkami.
    System w wszystkich przypadkach 32 bit, 4GB RAM.

Czas renderingu filmu
    XP - 19 min
    Vista 21 min
    Windows 7....... 21.5 min
    Adobe nie wspiera Premiere CS4 dla Windows 7. I to może być powód wolnego działania. Mam zainstalowany Photoshop CS3 na "siódemce" i generalnie działa, ale ma np. dziwne zwiechy przy otwieraniu plików. Oficjalna
    informacja od Adobe: nie wspieramy tej wersji photoshopa dla Windows 7.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

Domyślnie

No i zainstalowałem Win7 Home Premium - miałem Vistę Bussiness i instalator "wymusił" nowy Windows w postaci czystej, tj bez zachowania żadnych plików, programów czy ustawień z Visty. OK, byłem na to przygotowany, będę instalował wszystko od nowa. Problem jest jednak taki: mam dysk SSD 64 GB, Vista zajmowała dwadzieścia kilka GB, a teraz mam czysty Win7 i zajęte jest 52GB pamięci. Mimo że nie potrzebuję dużo pamięci, to kilkanaście GB wolnej przestrzeni to trochę mało... Co zrobić żeby się znalazło więcej miejsca?

Domyślnie

Kupiłem to uaktualnienie, ale migrowałem z XP i dla mnie rewelacja wszystko śmiga aż miło. Warto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    Czy to zajmie dużo miejsca na dysku - mam niewielki dysk SSD 60GB.
    Ten dysk na system zupełnie starczy, ale chyba nie zamierzasz traktować go dodatkowo jako magazyn?

Domyślnie

Siódemka może się podobać, ale z wersji Bussiness do Home Premium to raczej downgrade... Zależy jakich funkcji się używa. Z początku wydawało mi się, że "Biblioteki" to świetny pomysł, ale okazało się, że wprowadzają niezły zamęt. IMHO rewolucji nie ma. Vista nie jest w niczym gorsza. Używałem obu i dziwię się takim opiniom.
    SB900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów