Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Grip MB-D200 - czy dłużej działa na AA

Cześć,
    Z racji tego, ze D200 na nowym akumulatorze działa zatrważająco krótko - np. jeden dzień i 250 zdjęc (RAW) mam pytanie do posiadaczy czy wkładając do MB-D200 6 akku każdy po 2100mAh czas działania aparatu się wydłuża? Sądząc po pojemności oryginalnego akku 1500mAh to powinno się wydłuzyć działanie o około 7 razy.

Czy tak faktycznie jest?

Domyślnie

Jeżeli wogole, to raczej o 21/15 raza...
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejnekas Zobacz posta
    Cześć,
    Z racji tego, ze D200 na nowym akumulatorze działa zatrważająco krótko - np. jeden dzień i 250 zdjęc (RAW) mam pytanie do posiadaczy czy wkładając do MB-D200 6 akku każdy po 2100mAh czas działania aparatu się wydłuża? Sądząc po pojemności oryginalnego akku 1500mAh to powinno się wydłuzyć działanie o około 7 razy.

Czy tak faktycznie jest?
    Nie wiem w jaki sposób to policzyłeś że wyszło Ci 7 razy... według mnie pojemność paluszków wyniesie 140% pojemności akumulatora oryginalnego w tym przypadku...
    Musisz jeszcze wziąć pod uwagę jedną rzecz - napięcie oryginalnego aku to 7,4V a 6 paluszków aku to 7,2V a to naprawdę spora różnica.
    Kolejna sprawa - przy 6 paluszkach przychodzi po jakimś czasie taki moment, kiedy jeden z nich pada, a wtedy pada zasilanie Twojego aparatu.
    Ostatnio edytowane przez Pierre ; 13-06-2010 o 22:15
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

matematykom serdecznie dziękuję Może teraz napisze ktoś z użytkowników. Z góry dziękuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejnekas Zobacz posta
    matematykom serdecznie dziękuję Może teraz napisze ktoś z użytkowników. Z góry dziękuję.
    Jestem użytkownikiem MB-D80, który jest praktycznie identyczny jak MB-D200 i zdecydowanie polecam Ci dokupić oryginalny drugi akku Nikona. To nieporównywalnie lepsze i wydajniejsze rozwiązanie niż paluszki.

Domyślnie

Dzięki Pierre. A czemu akku AA nie polecasz? Prawdopodobieństwo awarii jednego z nich jest moim zdaniem minimalne. Od lat uzytkuję takie w F4 i F5 oraz lampie. Nigdy nie miałem problemu.

Domyślnie

Nie mam na myśli awarii, tylko fakt, że przy zestawie 4 lub 6 akumulatorów AA zazwyczaj jeden z nich rozładowuje się pierwszy gdy pozostałe są jeszcze pełne, a to sprawia że urządzenie przestaje działać. Jeśli więc zastosujesz aku 2100 mAh to przewaga zestawu paluszków będzie tylko teoretyczna nad jednym aku oryginalnym.
    Inną sprawą jest wskaźnik naładowania akumulatorów w aparacie (przy użytkowaniu gripa). Jeśli masz oryginalne aku (1 lub 2) to masz wskaźnik naładowania w procentach. Jeśli zastosujesz 6xAA to są tylko 3 wskazania -pełny, częściowo rozładowany i rozładowany. Mając więć zestaw "częściowo rozładowany" tak naprawdę nie wiesz w którym momencie przestanie działać.
    Opisuję tutaj jak działa to w gripie do D80/90. W tym do D200 jest najprawdopodobniej tak samo (sprawdź w instrukcji).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    Nie mam na myśli awarii, tylko fakt, że przy zestawie 4 lub 6 akumulatorów AA zazwyczaj jeden z nich rozładowuje się pierwszy gdy pozostałe są jeszcze pełne, a to sprawia że urządzenie przestaje działać.
    Za pomocą nowoczesnych ładowarek można pomierzyć pojemności aku i dobrać takie o zbliżonej pojemności.
    Jednak starsza technologia była pod tym względem dużo lepsza, motor MD-12 do m.in. do FM2n wchodzi osiem aku/ baterii AA. Kiedyś przy wkładaniu jednego aku zamieniłem biegunowość, motor działał bez zarzutu, pomyłkę zauważyłem dopiero przy wyciąganiu aku.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie juz kiedyś było

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=11262

oprócz tego wszystkiego, co napisano w podlinkowanym wątku przychylam się w tej chwili do opinii, że lepiej mieć dwa oryginalne akumulatory N***** niż komplet paluszków akku w koszyku i drugi w zapasie. Ja w gripie trzymałem zawsze tylko jeden En-el, drugi w odwodzie. Po rozładowaniu pierwszego zmiana, a jedynka ląduje w ładowarce. W ten sposób nigdy nie zostaję bez prądu. Takie rozwiązanie zajmuje mniej miejsca w torbie, akku En-el oryginalne, lub dobre zamienniki ładują się o wiele szybciej niż komplet akku-paluszków, Większe bezpieczeństwo danych w buforze - aparat zasilany En-el nie wyłącza się gwałtownie, lub bez przyczyny przy końcu wydajności ogniwa. Jeśli miałem kłopoty z zasilaniem, to zawsze przy paluszkach włożonych do gripa.
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    dobre zamienniki ładują się o wiele szybciej niż komplet akku-paluszków
    Ja od wieliu lat używam ładowarkę Energizer 15-minutową.
    Tak naprawdę to ona bardziej "gotuje" niż ładuje ale najważniejsze, że nie uszkadza akumulatorów.
    Co jakiś czas ładuję w BC-900 w trybie formowania i nie mam żadnych problemów.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów