Wiem,wiem, trwało to trochę
Niestety permanentny brak czasu, albo deszcz, a przede wszystkim chęć opisania dokładnie co i jak. Po za tym udało mi się nawiązać kontakt z Michałem, który posiada Better Beamer (Flash Extender) - pierwszą wersję, i on podsunął mi parę rad jak najefektywniej go wykorzystywać. Niestety finalnie zrobiłem parę fotek na szybko tylko tyle żeby pokazać jak urządzenie działa.
Ale do rzeczy:
wczoraj około 22:30 jak się całkiem ściemniło wyszedłem ma balkon i pstryknąłem parę fotek , wszystkie na tych samych ustawieniach tzn.:
lampa sb-800 na trybie manualnym nastawiona na 20 m.
nikon d300 : 1/100s , f/2,8 , ISO 500, ekspozycja -0,7 ( dlaczego ? - bo tak miałem wcześniej ustawione i nie zwróciłem uwagi ) ,
obiektywy nikkor 300 f/2,8 AF-S oraz nikkor AF 50 f/1.4 D
statyw, bracket
Odległość od obiektów:
widoczny na zdjęciach samochód, to odległość 9-tego piętra, z którego fociłem plus około 15-20 m w poziomie od mojego balkonu,
konik - huśtawka na placu zabaw to znów wysokość 9-tego piętro plus 150 do 180 m w poziomie (widać na jednym ze zdjęć)
obydwa przykłady robiłem z zastosowaniem lampy "gołej" i lampy z zastosowaniem doubleflash.
Obiektywu 50mm użyłem na tych samych ustawieniach co 300tki tylko po to aby oddać obraz skupienia i proporcji błysku.
Cóż zdjęcia chyba mówią same za siebie - urządzenie jest super.

Poniżej 300 mm bez a następnie z doubleflashem

tutaj podobnie lecz z 50mm ( na drugim zdjęciu widać ładnie na czym polega zasada działania tego urządzenia)

huśtawka na placu zabaw - obiektyw 300 mm plus lampa bez doubleflasha , następnie z jego użyciem, a trzecie ten sam kadr z użyciem 50mm i samą lampą

Aha jeszcze dwa zdjęcia zrobione w sobotę około 19tej - jeszcze dość mocne słońce ale obiekt w głębokim cieniu.
f/10, 1/250s, ISO 200, ogniskowa 300mm, odległość 10m
pierwsze gołą lampą manual ustawione chyba na 8 albo na 10 m nie pamiętam dokładnie,
następnie te same parametry lecz założony doubleflash

Jeśli chcielibyście jakiś inny przykład, może ciemniejszym obiektywem lub na innych ustawieniach to chętnie, lecz proszę podać konkretne parametry, i uzbroić się w cierpliwość