No ładnie działa. Na zdjęciu z df na 50 mm widać jak światło spiernicza na boki. Może przydałoby się jakieś uszczelnienie ?
Szukaj
No ładnie działa. Na zdjęciu z df na 50 mm widać jak światło spiernicza na boki. Może przydałoby się jakieś uszczelnienie ?
ruffio, nie masz racji co do uciekania światła, a jeśli już to nie na boki.
Wytłumaczę dlaczego: otóż połączenie korpusu z soczewką jest poprzez rzepy umieszczone właśnie po bokach (podobnie jak w pierwszej wersji urządzenia, do którego link wysłał jtomas26). Właśnie budowa zamknięta jest jedną z zalet tej wersji względem starszego modelu.
Wydaje mi się, że ten jaśniejszy element na w.w. zdjęciu widoczny po jego lewej stronie to światło z lampy ulicznej która zaraz obok stoi, a ciemne odcięcie to właśnie cień który daje owa rzepa. Po krótkiej analizie tak mi się w każdym razie wydaje.
Nie ma to oczywiście znaczenia korzystając z teleobiektywu. W.w. zdjęcie zrobiłem jedynie aby pokazać zasadę działania DoubleFlasha.
W związku że sam trochę rozpętałem ten wątek, czuję się trochę teraz odpowiedzialny aby go rzetelnie poprowadzić i w związku z tym prawdopodobnie będę miał możliwość pożyczyć w przyszłym tygodniu na parę dni starszy model, więc napiszę czy faktycznie są jakieś praktyczne różnice między nimi i ewentualnie na czym polegają.
D300,n AF 50 f/1.4 D,n AF-S 105 f/2.8G VR,n 300mm f/2.8D AF-S II,n 70-200 F2.8 VR,n 12-24 f/4G IF-ED,n AF-S VR 18-200 f/3.5-5.6, Sigma 50-500 4-6,3 HSM,8 f/3.5,Lensbaby,DoubleFlash,SB-800,SB-R1C1...
Skontaktuj się z nami