Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Unhappy D80 + Nikkor 18-70 - problem z AF!

Zakupiłem właśnie nowego Nikona D80 i założyłem do niego obiektyw (używany) Nikkor 18-70 IF ED G. Kiedy ustawiam ostrość na dalsze plany przy ogniskowej ustawionej na 18 mm obiektyw nie nastawia ostrości (kropka w wizjerze nawet nie miga). Przy ustawianiu na bliższe plany już jest normalnie. Na dłuższych ogniskowych już się tak nie dzieje. Co może być przyczyną?
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Może pole AF nie natrafia na obiekty o wystarczającym wzajemnym kontraście? Np na niebo? Polecam opcję "szukaj", na pewno było
    Pozdrawiam, Kuba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pilon Zobacz posta
    Może pole AF nie natrafia na obiekty o wystarczającym wzajemnym kontraście? Np na niebo? Polecam opcję "szukaj", na pewno było
    W pomieszczeniu nieba nie ma A tak na serio to nawet nastawiałem AF na auto i też nie może sobie z tym poradzić - przecież któryś z 11 czujników musi coś złapać szczególnie w pomieszczeniu gdzie jest dużo przedmiotów.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

może szkło jest zwalone? Sprawdzałes ten obiektyw na innym korpusie? Albo czy testowales dzialanie AF na twoim body z innym szklem?
    Nikony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ryan Zobacz posta
    może szkło jest zwalone? Sprawdzałes ten obiektyw na innym korpusie? Albo czy testowales dzialanie AF na twoim body z innym szklem?
    Założyłem do D80-tki Nikkora 28-105 oraz 70-300 i wszystko w porządku jednak tam nie ma takiego szerokiego kąta. Podłączałem też tego "kita" do F80 i objawy takie same więc wygląda to na wadę w obiektywie. Jutro się jeszcze upewnię podpinając do mojego body Nikkora 18-55 od D50.
    Oczywiście Nikon

pladrujaca-ryba
    Gość

Domyślnie problem z AF

Mam troche podobny problem z d70s, tyle ze czasami aparat sygnalizuje ze zlapal ostrosc (dioda sie zapala), ale nie da sie wyzwolic migawki. Jeszcze go nie serwisowalem. Sporo z nim latalem na mrozie, zastanawiam sie czy to nie przez to... Pozdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pladrujaca-ryba Zobacz posta
    Mam troche podobny problem z d70s, tyle ze czasami aparat sygnalizuje ze zlapal ostrosc (dioda sie zapala), ale nie da sie wyzwolic migawki. Jeszcze go nie serwisowalem. Sporo z nim latalem na mrozie, zastanawiam sie czy to nie przez to... Pozdr
    Udało mi się dzisiaj przetestować ten obiektyw z Nikonem D50 i objawy są takie same. Sprawdziłem przy okazji swojego D80 podpinając Nikkora 18-55 i wszystko działa jak należy. Wina obiektywu
    Oczywiście Nikon

Uprawnienia umieszczania postów