Jestem ciekaw jak z taką przejściówką będzie działał 401s (też brak pomiary światła?)
Szukaj
Jestem ciekaw jak z taką przejściówką będzie działał 401s (też brak pomiary światła?)
R.A.M.
pomiar światła; proponuje na wyczucie, bona jest dośc tolerancyjna, przyjmie prawie wszystko, powiedzmy taka superia
![]()
pozdrawiam
MiNiStRy
ja raczej pracuje z malo tolerancyjni materialami
lubiacymi szybko wskoczyc w duze niedoswietlenia lub przeswietlenia
potegesimy z kumplem na zenicie d70![]()
301 mierzy światło przy przysłonie roboczej
Więc pomiar światła jest
Wystarczyło tylko zablokować popychacz przysłony w obiektywie M42
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
F80 przekazuje informacje elektrycznie a nie mechanicznie.Zamieszczone przez jarek76
Jesli mu sie zalozy szklo bez mikroprocesora komuter F80 glupieje.
Wszelkie body bodaj do F70 oraz konstrukcje profesjonalne ( F4, F5, F100) przekazuja informacje mechanicznie lub na oba sposoby. Zatem zalozenie szkla M42 na owe konstrukcje pozwala mierzyc swiatło przy przyslonie roboczej.
Pozdrawiam
Jacek
Stosując przejściówke Nikon/M42 do F80 - aparat nasz będzie mierzył tylko ustawienie ostrości, w pozostałych przypadkach pomiaru naświetlenia nie da się uzyskać. Ponadto można tylko stosować przy tej zabawie obiektywy bez popychacza sterującego przysłoną obiektywu.
Stosowanie obiektywów z popychaczem automatyki przysłony np Pentacon może spowodować iż wystający popychacz przysłony spowoduje uszkodzenie mechanizmów znajdujących się w pobliżu bagnetu.
Lepszym rozwiązaniem - jeśli to ma być obiektyw manualny jest zakup tanich obiektywów nikona seri E lub optyki rosyjskiej zakończonej bagnetem pasującym do apararów Nikon.
Pozdrawiam WIST
Popieram. Szczególenie wobec taneijacych szkieł manualnych Nikon nie widze sensu w kombinacje z M42. Mam tylko 500/5,6 Pentacona ale on ostrzy na nieskonczonosc a odpowiednik raczej poza zasiegiem cenowym.Zamieszczone przez wist
Pozdrawiam
Jacek
Słuszną uwagę zwrócił tu jeszcze JMJ. Ponad 95% adaptowanej optyki z gwintem M42/ Nikon nie ostrzy na nieskończoność, zawężając zasadność jej stosowania. Eksperymentować zawsze można, ale po co jeśli w zasięgu możnz znaleźć tanią optykę z bagnetem Nikona.
jeszcz ezostaja szkiełka do kieva, manualne szklo z mocowaniem nikonowskim, ost nabylem za grosze arsata nom i jestem pod ogromnym wrazeniem, fakt nie ma pomiaru swiatla ale w przypadku cyfry w moim przypadku d70 moge pozwolic siebie na eksperymenty![]()
uporzadkujmy zatemZamieszczone przez pszem
M42 - nie ostrzy
bagnet Pentacon - jest przejsciówka na Nikona - oryginalny produkt z Kijowa - ostrzy jak diabli
Bagnet Kiewa 88 - jest dapter do bagentu Pentacona a dalej przejsciówka do Nikona - obie z Kijowa.
w obu sytuacjach obiektywy pracuja srodkiem i warto o nich pomysloec. Ale nie ma to sensu przy korpusach wspolpracujacych elektronicznie z body.
Pozdrawiam
Jacek