Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

A co sądzicie o "Foto" i "Fotografia Cyfrowa" Mz to jedno i to samo, z tym, że wolę "Foto" - czasopismo z tradycjami

Domyślnie

Kupuje od ponad 2 lat. Pasuje mi to czasopismo. Wsrod artykulow sa perelki...ale trzeba miec pewien dystans bo zdarzylo im sie pare razy napisac bzdury.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-05-2010 o 11:36 Powód: orto.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Mogliby zrezygnować z płyty CD materiały można dać na stronę, a przegląd internetu każdy może zrobić we wlasnym zakresie - tylko nie mówcie że ta płytka to kaganek oświaty dla .... /tu wstawić co tam kto uważa/ - mogłoby być wtedy taniej i dla środowiska może lepiej.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

kupuje jak jest jakiś ciekawy artykuł, zawsze wcześniej przeglądam czy jest coś interesującego.
    posiadam kuku na muniu, poszukuje wspólnika z fiksum dyrdum

Domyślnie

Ja kupuje/kupowałem z przyzwyczajenie. Kiedyś wydawała się spoko gazetką, ale teraz mam już zamiar przestać (no chyba, że trafi się jakiś ciekawy artykuł wyjątkowo). Parę moich uwag odnośnie DFV:

Nowinki:
    Wszystko to praktycznie i tak na bierząco znajduje w popularnych portalach o fotografii, więc dział przeglądam w ramach powtórki

Testy:
    Jedyne co warte w nich uwagi to jakieś spostrzeżenia z ogólnego używania sprzętu. Czasem dość sensownie coś opiszą, zwrócą na coś uwagę. Jednak wszelkie pomiary, testy laboratoryjne są o kant d... potłuc. Goście testują jpgi i czasem naprawdę kompletne bzdury wychodzą. Praktycznie w każdym teście się coś idiotycznego trafia. Przykładowo wyszło im, że D700 szumi bardziej niż stary 5D, tylko ten szum jest trochę przyjemniejszy albo o obiektywach olympusa do m4/3 - są świetnie skorygowne (w rzeczywistości to prawie fisheye) - właśnie dlatego, że JPG ma z automatu wyprostowany obrazek przez puszke.
    Przy porównaniu 7D i D300s - aparaty uzyskały identyczny wynik, przy czym w wadach 7D miał gorszą matryce, z gorszą rozpiętością itd, a D300s... to że nie potrafi zapisywać z pełną prędkością na szybkich kartach. No ale kto by się tam przejmował matrycą...Przy teście 50tek nikona napisali, że wersja G ma bardzo szybki i cichy AF. Można tak długo wymieniać...

Galerie użytkowników:
    Bardzo fajna rzecz, lubię to oglądać.

Konkurs:
    Całkiem ok, często niezłe nagrody (choć czasem się trafiają np czytniki).

Poradniki tematyczne:
    Czasem coś ciekawego się może trafić, zależy co kto lubi i jaki jest jego stopień zaawansowania w danym temacie. Ogólnie jeden z solidniejszych elementów DFV.
    No chyba, że akurat trafi się sezon ogórkowy i w tym czasie wychodzi jakiś nowy program do obróbki - trafia się zapchaj numer z opisanymi nazwami wszystkich przycisków

Poradniki ogólne:
    Dla początkujących podejrzewam, że całkiem niezła rzecz. Niestety po jakimś czasie tematy się powtarzają.

Obróbka:
    Wg mnie kompletna klapa - zazwyczaj jakieś tandetne efekty na które nie można patrzeć, których nie idzie nigdzie sensownie wykorzystać i któych używanie na więcej niż jednym zdjęciu byłoby masakrą. Czasami się trafi coś ciekawego, ale to bardziej o teorii - praktyczne poradniki krok po kroku to naprawdę bardzo słaby element.

Listy:
    Tragedia - co numer wrzucają pół strony wypowiedzi z forum gdzie ludzie piszą jak to z wypiekami na twarzy znajdują kolejny numer w skrzynce i czytają. I jacy oni są świetni i jakie świetne artykuły mają. Po co to komu? ;|
    Poza tym jeden list sprzętowy, gdzie w miarę sensownie udzielana jest odpowiedź.

CD:
    Nie wiem, nigdy jeszcze żadnej nie wyjąłem nawet z opakowania dla mnie więc mogłoby jej nie być.

Oczywiście wszystko to tylko IMHO, niech żaden fanboy tego czasopisma nie próbuje jakichś krucjat...

Domyślnie

Ja kupuje od ponad roku DFV wczesniej kupowałem fotokuriera ale mi się znudził bo każdy numer prawie taki sam był,co do DFV zdażają się ciekawe artykuły chociaż np 2 ostatnie numery to nuda ja lubie czytać na papierze i dlatego też właśnie kupuje tą gazetke
    Małe zmiany ... trochę C i do tego L ale i tak dalej tu zostaje

Domyślnie

Ja kupiłem tylko numer, w którym był art. hesji

Jak napisano powyżej trudno rozgryźć charakter pisma, ni to dla wszystkich, ni dla pro, a często ma się wrażenie, że to jedna wielka reklama.

Domyślnie

W całej rozciągłości popieram wnioski kolegi S4INTSam kupuję prawie od początku istnienia tej gazetki (ostatnio to raczej z przyzwyczajenia) i...nadszedł czas na zmianę przyzwyczajeńZa kisio-jakby tak usunąć te wszystkie reklamy to cienka broszurka by została
    Ostatnio edytowane przez Valdis ; 25-05-2010 o 17:43 Powód: dopisek
    Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...

Domyślnie

Foto, Foto Kurier , Foto-Video (mam kilka numerów 2004-2006), wszystkie na jedno kopyto.

Jedynym wartościowym miesięcznikiem był Foto Pozytyw, a jaki papier !!!!!!!!!!!
    http://katalog.czasopism.pl/index.php/Foto_Pozytyw

http://zawsze-kwadrat.pl/2007/07/ponura-moc-rudolfa/

http://www.pozytyw.org.pl/index.php5

Jest jeszcze Kwartalnik Fotografia, ale tam jest wiecej filozofii niż fotografii (jedno zdjęcie plus 2 lub 3 strony tekstu na temat jednego zdjęcia).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów