Szukaj
atoma z 10 calowym używam jako bank na wyjazdach i wstępnej selekcji resztę pomińmy milczeniem, oprócz walorów banku, przeglądarki i 5-6 godzinnej pracy baterii niema żadnych no jeszcze w samolocie zawsze jakiś film obejrzę. pracuję na laptopie (bo na stacjonarkę niechce mi się robić miejsca ) 17 cali, centrino duo 2 x 1,66+2Gb ramu grafka radeon X1600 i to w miarę daje radę.
D700 N 24-70 + inne klamoty
Dzięki za Wasze opinie, LR rzeczywiście jest powolnym programem, ale go lubię i wygodnie mi się na nim pracuje nie mówiąc o presetach. Dlatego właśnie to pytanie, nie zawsze mam mozliwość targać ze sobą 15,4 calowego laptopa bo i rozmiary i waga znacznie większe, kiedyś omijałem netbooki z daleka ale ostatnio zacząłem im się jakoś tak bliżej przyglądać, wiem że 10 cali ekranu to maleństwo, ale chodziło mi o proste kadrowanie, może zapuszczenie jakiegoś preseta, wyostrzenie i zapis do jpg, nefy mam z d90 i d200 trochę ważą ale nie mają przecież 24 mpx więć może sobie netbooczek poradzi
Jeszcze jedno pytanie brać z XP czy 7, siódemka jest chyba w jakiejś okrojonej wersji
Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam
Można kupić nowego EEEPC http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,...l?ticaid=1a393
To już ma 12 cali, ciągle jest lekkie i ma platformę ion, po dołożeniu ramu powinno dawać radę. Ja miałem zwykłego eeepc 10 cali jakiś czas i normalnie na nim pracowałem, w domu podpinałem do monitora 19 cali i dawał sobie radę![]()
Kupowałem samsunga n130, na pytanie o 7 sprzedawca się skrzywił i nie polecał. Lightroom 1.4 z rawami z d3 jakoś chodzi, szału nie ma ale na wyjazd spoko wystarczy.
Wierz mi ze są... dużo bardziej wymagające...
Jak w PS naciśnie TAB i 2 razy klawisz "F" to na edycję ma całe 1024x600. Inne programy też posiada tryb "ekspert". NX też...
Ale Stig, nieporozumieniem jest ciągnąć ze sobą jakiegoś towera i 2 monitory 24'" w podróż! I nieporozumieniem jest namawiać kogoś kto ma do dyspozycji 1000 zł by wydał 3000 na lepszego laptopa. Ktoś się pyta czy Atom da radę, kilka osób które mają Atoma mówią że da, a kilka które go nie mają, mówią że nie da! To jest nieporozumienie chyba...
Pozdrawiam
Sturnus
Mam Atoma w EeePC (2gb ram) i mówię, ze się nie da. Chyba, że ktoś jest masochistą, wtedy się nie tylko to da![]()
FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2
Z mocniejszych netbooków jest jeszcze Wind U230 z dwurdzeniowym AMD Neo i kartą ATI Mobility Radeon HD3200. Cena tego modelu zjechała ostatnio i teraz można go już dostać za 1500pln. Dodatkowa zaleta tego netbooka to matowa matryca. Wg. mnie powinien to być standard w przypadku przenośnych komputerów, no ale błyskotki się chyba jednak lepiej sprzedają
Za podobne pieniądze jest też dostępny wspominany w tym poście Eee PC 1201N. Podobnie jak w U230 dwa rdzenie, ale Intela + grafika NVIDII. W ogolnym teście wydajności lepszy jest Wind, ale graficznie lepie radzi sobie Asus. Tu jest ranking netbooków.
Ja używam asusa 1201N (12', atom dual 1.6, 2GB, W7)- zainstalowany PSE7 i w zasadzie mogę potwierdzić obawy przedmówców- jako data bank z selekcją zdjęć jak najbardziej ok- choć wolny dysk i cpu powodują, że na galerię 500 RAW+fine z d90 czekałem ca.10 min. Obróbka ze wzgl. na matrycę na wysoki połysk, proc, dysk to sztuka dla sztuki. Zaletą tego modelu jest HDMI- podpiąłem pod 42' i dało się obejrzeć kilka zdjęć i film skopiowany z dvd
Jeśli już nastawiać sie na obróbkę na 10-12' to zdecydowanie mocniejszy procek- asus ul20a czy msi u230; wymieniłbym też dysk na 7200rpm.
Nikon D130 |szkło 18-300| SBłysk-1000
Skontaktuj się z nami