Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Co to jest?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Co to jest?

Sarna nie. Jelen irlandzki zwany czerwonym rowniez nie. Samiec tej osobniczki posiada poroze przypominajace wielkoscia poroze daniela. Ta "koza"wagowo przerasta kozla, czyli samca sarny. Nie zmienia szaty na zloto jak polska sarna i jest ja trudno zauwazyc w gorzystym i zalesionym terenie. To tak na szybko. Byc moze ktos wie, co to za pieknosc. Szukalem i zaskoczenie. Podobno sarny nie wystepuja w irlandii i na islandii. Podobnie jak weze czy dziecioly. Inne zrodla podaja obecnosc tych zwierzat. Jednak nie konkretnie. Bez opisow i fotografii.
    Pozostaje w kropce liczac na Was przyrodnikow.
    Ponizej prezentacyjana fotografia samicy domiemanego osobnika.
    Cos wiesz na temat,... napisz prosze

Domyślnie

mnie to wygląda na cielaka jelenia szlachetnego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Figura Zobacz posta
    mnie to wygląda na cielaka jelenia szlachetnego...
    mi tez na sarne nie pasuje; a dorosła samica jelenia jest chyba większa, więc uznam, że to coś miedzy dorosłym a młodym osobnikiem samicy jelenie.

Domyślnie

musisz upolowac jak nie wiedza przyrodnicy to moze smakosze odgadna co to jest
    nikony dwa i jakies szkła

Domyślnie

w Irlandii poza wymienionymi gatunkami, można spotkać jeszcze Jelenia Sika ale on ma białe plamki, których tutaj brak...

Domyślnie

Z tym Sika to nie zaskoczyles. Sprawdze. Nigdy go nie widzialem. Tu bardzo licznie wystepuje (hrabstwo kerry) jelen czerwony. To gatunek endemiczny co dla Was nie jest nowinką. Oprocz niego jeszcze cos biega, co podobne jest do sarny. Albo ja poprostu myle cielaki jelenia. Europejski wyglada inaczej. Ten jest drobniejszej budowy. Wiec nie krece wiecej a podrzuce zdjecia.
    To co prezentuje to mysle cielak jelenia czerwonego, choc jego budowa do zludzenia przypomina sarne. Na zdjeciach wyglada to nieco inaczej a mnie pałętał sie pod nogami.

Domyślnie

Cielak jednak Kropeczki zauwazylem dopiero dzisiaj
    Tu pozostalosci ledwo widoczne na grzbiecie.

Domyślnie

jeżeli masz z profilu całą sylwetkę to poproszę...

PS. w ładnym miasteczku mieszkasz..
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 18-10-2010 o 23:20 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

dwojka bdb

Uprawnienia umieszczania postów