Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: D5000 _ pomocy

Domyślnie D5000 _ pomocy

witam jestem nowy na forum mam do was pytanie

--------czy Nikon d5000 posiada opcję panoramy ?? Chciałem ładny krajobraz wykonać i niestety na jednym zdjęciu się nie zmieści --------

proszę o pomoc

Domyślnie

Ze statywem owszem
    Lepszy ze mnie jubiler niż fotograf, ale fotografia jako hobby sprawia mi ogromną przyjemność

Domyślnie

opcji panoramy nie ma, pozostaje statyw, albo wprawna ręka, ręczne ustawienie aparatu, czyli wszystko na manual(ustawienie balansu bieli, Iso, i cała reszta) no i łapiesz sobie jakieś punktu wyraźne i jedziesz ze 3-4 fotki od punktu do punktu z lekką zakładką i wklejasz w odpowiedni program i masz piękną panoramę... próbowałem raz coś takiego i wyszło nie najgorzej.
    Wspomnienie po Nikon D5000. Aktualnie Nikon D300s, Sigma 17-50/2.8 EX DC HSM, AF-S 55-200 mm f/4-5.6G DX VR, Nikon SB-600, i trochę drobiazgów.
    http://mar-fi.pl

Domyślnie

Z rączki fajne wychodzą panoramki....jak napisał kolega, robisz zdjęcia w trybie M na tych samych ustawieniach i składasz później w PS lub w czym innym. (Ja składam w PTGui)
    Przykład, sorry za wielkość

"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Oszczędny w słowach Awatar reggy
    Miasto
    Olsztyn/Gdańsk

Domyślnie

Żeby panorama wyszła dobrze, każde zdjęcie musi być naświetlane na takich samych parametrach - czyli tak jak pisano wyżej, albo pełen manual, któryś półautomatyczny tryb i wykorzystanie guzika AE-L/AF-L. Celujesz aparatem w miejsce które chcesz uwiecznić na panoramie, takie o średnich warunkach oświetleniowych względem reszty panoramy, wciskasz spust do połowy, potem AE-L/AF-L i cały czas go trzymając wykonujesz zdjęcie za zdjęciem z zakładką na poprzednie.
    Nawet darmowe programiki z internetu dobrze łączą. Tu łączyłem bodaj 7 zdjęć wykonanych z ręki:
    Pozdrawiam, Piotr Reddig!
    Moja galeria: www.picasaweb.google.com/piotrreddig

Domyślnie

Jeśli o panoramę chodzi to polecam ten wątek (choć to jeden z wielu jest): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=108337
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Uprawnienia umieszczania postów