Jak zdjęcia się nie podobają ze względu na kompozycję czy światło czy inne elementy, to rozumiem. Ale proszę się odczepić się od soft focus i określeń typu "kicz" czy "tandeta". Wk... mnie tego typu reakcje i jeśli się będą powtarzać to się zwrócę o zamknięcie tego wątka.
Soft focus jest i pozostanie moim głównym kierunkiem obróbki i od tego się proszę odczepić. Są ludzie którzy z uporem fotografują chmurki z aniołokami, przyczepiają do tego pozytywne cytaty z Biblii i ozdabiają winietkami. To jest ich nisza i ta nisza mo ogromną rzeszę zwolenników. Podobnie sporo zwolenników mają soft focusy, jak i półkolory czy crossy. Wszystko jest jakąś tam niszą.
Nikt, powtórzę - NIKT, nie jest w stanie udowodnić wyższości półkolorów czy crossów nad wysaturowanymi aniołkami z chmurkami. Powtórzę - NIKT. I jedno jak i drugie ma swoją rzeszę wiernych zwolenników. Jest ogromna rzesza ludzi która gardzi modą panującą obecnie w ślubach - te wszystkie półkolory, szerokie kąty, przekrzywienia. Dla wielu to oznaka nowoczesności, a dla wielu to oznaka snobizmu i tandety.
Jeśli to nie jest twoja nisza, to tam nie właź z zabłoconymi buciorami. Twoja nisza to jest to i owamto, założę się że istnieją ludzie którzy tego stylu nienawidzą, ale oni własnymi butami w twoją niszę nie włażą.
Ja na przykład jestem zażartym wrogiem zdjęć nie obrobionych prosto z puszki. Podobnie gardzę zdjęciami mrocznymi. Dla mnie oglądanie zdjęć bez osobistego pozytywnego stylu jest stratą mojego czasu i za każdym razem jak wchodzę na wątek z takim zdjęciem to żałuję że straciłem parę sekund mojego życia i do autora mam żal że to spowodował. Ale nie mówię nic tylko szybko wychodzę z wątku.
Krytykować zdjęcie od strony techniki, emocji, kompozycji - proszę bardzo. Od stylu jednak z daleka. Jak będę umieszczał aniołki i chmurki na moich zdjęciach - to będzie to moja świadoma decyzja i nie będę prosił o opinię.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami