Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: przecinak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    w końcu 15 lat pracy w tym progamie
    Pracowałeś na Macintoshu 15 lat temu? Ty farciarzu

bombel
    Gość

Domyślnie

Na macu pracowałem jeszcze wcześniej. A pierwsza wersja PSa na windowsy (nr 2,5 od razu) była tak koło 92 roku chyba - bo już byłem wtedy przesiadnięty na windę. Pamiętam, że PS 2.5 był na 4 dyskietkach 1.44MB, z czego jedna zawiarała same fonty, opcjonalnie do instalacji.

Dacie wiarę - cały program na 3 dyskietkach? I jak to działało! Kto dziś umie tak optymalizować kod...

Domyślnie

ja pierdziele... ja to bym nawet się za coś takiego nie zabrał :P
    a co dopiero że totakie bez problemu...

minimalizować kod nie zawsze jest też sens.. wtedy nei za bardzo było wyjście :P
    TOTALNY AMATOR with...
    Nikon D50 + Nikkor 18-55/3.5-5.6 + Nikkor 50/1.8 + Tamron 70-300/4-5.6 + Nikon SB-20
    www.tordek.ovh.org <== PhotoBlog

Domyślnie

Te chmurki/mgła w ps? I ty siedzisz w nim 15 lat? Ja zreszta tez nie widze problemu w zmianie kolorów(tym bardziej ze jest kilkadziesiat sposobow by to osiagnac) Sa to raczej podstawowe funkcje.

Co do zdjecia to tylko ten pseudo dym mi przeszkadza
    D80 | 17-50 |

Domyślnie

Dacie wiarę - cały program na 3 dyskietkach? I jak to działało! Kto dziś umie tak optymalizować kod...
    nie mam pytan troszke sie program wzial rozwinal
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żeli Zobacz posta
    Te chmurki/mgła w ps? I ty siedzisz w nim 15 lat?
    Nie, chmurki i mgła to sam Autor Szanowny. A w PSie siedzę mniej więcej tyle. Siedziałbym dłużej, ale zainteresował mnie dopiero wtedy, jak pojawiły się ścieżki - to była szalona nowość na owe czasy - jakoś tak na początku '90-tych.

Domyślnie

Na macu pracowałem jeszcze wcześniej. A pierwsza wersja PSa na windowsy (nr 2,5 od razu) była tak koło 92 roku chyba - bo już byłem wtedy przesiadnięty na windę. Pamiętam, że PS 2.5 był na 4 dyskietkach 1.44MB, z czego jedna zawiarała same fonty, opcjonalnie do instalacji.

W 93-cim. Po Photostylerze to była taka potęga, taki niesamowity wypas, że zakochałem się w tym programie od pierwszego maźnięcia brushem. A na trzech dyskietkach mieścił się dlatego, że wtedy tak elegancko się pisało programy.
    Swoją drogą wtedy przesiadka na windę - to musiało być bolesne...

bombel
    Gość

Domyślnie

Do tej pory pamiętam tamtą traumę! Wtedy, przy win 3.1 to był horror i trzęsienie ziemi! Skok z 64 mega na 16 mega RAMu to jak wyrżnięcie o beton. Zgrzebność tamtych windowsów śni mi się czasem po nocach i budzę się wtedy zlany zimnym potem. Ale cóż, pecet był kilkakrotnie tańszy, niż maczek; kieszeni się nie oszuka...

Za to powiem Ci, że kiedyś spotkała mnie straszna krytyka na tym forum, że odważyłem się porównywać oba systemy. Ale ja naprawdę uważam - i to na podstawie doświadczeń ostatnich kilkunastu lat - że maki zawsze starały się być elitarne, a pecety starały się być lepsze. I tak się stało: maki są elitarne, ale pcety są lepsze. Miałem okazję się o tym boleśnie przekonać pracując i na tym i na tym nie tak dawno. To już nie te czasy, kiedy na widok maca każdy grafik sikał z zachwytu.

Ale sentyment classiców mi został.

PS
    A ja jestem taki stary, że pamiętam czasy, kiedy FreeHand był Aldusa!

Domyślnie

Aldus FreeHand 3,1 to był mój ukochany program. Przesiadłem się na niego z Corela 3.0 "rosyjskiej ruletki" i była to nieprawdopodobna ulga. Pracowałem w nim przez długie lata - miałem też później wersję 5 i 7, ale i tak wolałem 3-czkę. Na Macromedia przesiadłem się definitywnie i dopiero przy wersji 9-tej.

Maczków nigdy nie miałem. Tzn. kupiłem sobie raz z ciekawości starego Powerbooka, postawiłem na nim skwarka i nawet bardzo go polubiłem, ale zaraz mi go jakiś sqr. zarąbał. A potem to już jak z Canonem - video, meliora, proboque deteriora sequor (widzę, pochwalam lecz wybieram gorsze). Dość już dałem zarobić funduszowi leasingowemu.

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Aldus FreeHand 3,1 to był mój ukochany program.
    Co ja widzę? Ja tu sobie spokojnie wracam po nocy do domciu, a to przecież mój ukochany program!

Wiele już poszło pod młotek, ale tego nie sprzedam nigdy, ma spokojnie zagwarantowane miejsce u mnie na półeczce. Robię zdjęcie z Polityką z tego tygodnia, żebyście nie pomyśleli, że bujam!

I też z FreeHandów najbardziej lubię te dwa: 3.1 i 9 - MX to już niestety nie to... A swoją drogą miło czasem powspominać.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów