Witam wszystkich serdecznie
Jestem nowy na forum i to mój pierwszy post. Chciał bym poruszyć rozmowę na temat czy da się załatwić zdjęcia Portretowe, Tele, i Macro jednym obiektywem. Miałem w planach zająć się portretami i wytypowałem sobie do tego Nikora 85/1.8. Jednak lubię też porobić troszkę zdjęć w plenerze – natura – dzika przyroda. Do tego przyda się nie co więcej mm. I tak dzisiaj wpadłem na pomysł jak by tak znaleźć jedno szkło, którym można by było obskoczyć to wszystko. Z tego co na razie się zorientowałem jest jedno fajne szkiełko mianowicie Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Co prawda nie ma zakresu światłą od 1.8 jak upatrzony przeze mnie do portretu wcześniej wspominany nikor jednak na świetle od 4.5 do 5.6 ma podobne parametry, biorąc pod uwagę większą ogniskową np. 135mm efekt rozmazania tła powinien być podobny. Inne wyniki obiektyw ten ma również zaskakująco dobre. Tylko nie potrafię się dowiedzieć czy jest tam jakiś przełącznik na macro. Bo jeśli tak to było by to idealne szkło spełniające wymogi tego tematu no i kwestie cenowe.
Moje pytanie do Was to jakie inne szkła mogły by się odnaleźć w tej sytuacji ?, co Wy polecacie w temacie??
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami