O wytykaniu czegokolwiek mowy nie ma....
może bredzę...ale...
czy da się profil z NX2 przetransportować jakoś na kartę pamięci? Gdyby się dało, to może jest to jakiś trop?
W drugą stronę to możliwe - czyli z karty do NXa.
Szukaj
O wytykaniu czegokolwiek mowy nie ma....
może bredzę...ale...
czy da się profil z NX2 przetransportować jakoś na kartę pamięci? Gdyby się dało, to może jest to jakiś trop?
W drugą stronę to możliwe - czyli z karty do NXa.
proszę o scalenie postów
D300s D70 N12-24 N28-105 N70-300 SB900 DIIV8-4,6
Witajcie,
to chyba pokrewny temat - mam nadzieję, ale nie znalazłam bezpośrednio dotyczącego tego o co mi chodzi.
Szukam profilu kolorów z portretu w Canonie 5dm3 do Nikona d750. Poki co znalazłam z dm2 na https://nikonpc.com/ ale nawet nie wiem czy to jest konkretnie ten portretowy. Chodzi mi o zbliżenie kolorów z portretu w Canonie 5dm3, plus uzyskanie tej przejrzystości w obrazie. Zauważyłam bowiem że o ile kolorystykę jestem w stanie jeszcze uzyskać na suwaczkach to niestety pozostaje efekt zamglenia, szarości na zdjęciach względem Canona. Pragnę się jej wyzbyć! Wcześniej wiele lat używałam Nikonów i nigdy wcześniej tego nie odczułam. Dopiero teraz mam z tym do czynienia i okazuje się że sporo osób zauważa również tę szarość w zdjęciach. Cera wydaje się jakby matowa, jakby ktoś przypudrował.
Robię zdj w jpg gdyż jest ich bardzo dużo i szybko muszę je obrobić. Zdj z portretu Canona są właśnie powiedzmy ideałem kolorystycznym do którego dążę, nie koniecznie nawet ja, ale pracodawca powiedzmyA że jestem wierna Nikonowi nie zamierzam przesiadać się na Canona, odczułam tylko różnicę pracując obecnie na 5dm3 i własnie d750 pod względem kolorystyki w portrecie, ale wiem że wszystko da się ustawić.
Czy jest ktoś skłonny pomóc?
Nie ma i nie będzie. Nikon (Canon z resztą też) nie pozwalają wgrywać profili kolorów.
W aparacie jest 4-5 profili (Standard, Żywy, Portret, Neutralny i Flat) i na tym koniec.
To co się wgrywa, to jedynie modyfikacje krzywej kontrastu +/- nasycenie dla tych 4-5 profili.
Zacznij robić zdjęcia w RAWach i zapomnisz o "problemach" z kolorami z aparatów, a wszystkie aparaty będą dawały identyczne lub niemal identyczne barwy.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
ja generalnie robię zdjęcia w rawach i zdaję sobie sprawę z tego jak to działa.
w tym jednym przypadku kiedy wykonuję tysiące zdjęć jpg upraszczają i to bardzo sprawę. Wiem że są osoby które kojarzą ten problem - szare zdjęcia w stosunku do canona - stąd mój post...
To ustaw w Nikonie PC na "Żywe", podbij jeszcze nasycenie kolorów i nie będą szare.
Canon domyślnie ma chyba zdjęcia ustawione na "Żywe".
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Łoo właśnie na żywych to było straszniegeneralnie na portrecie suwaczkami już kolorystyke sobie w miarę ustawiłam. Wciąż chodzi mi jednak o przejrzystość na zdjęciach. Z nikona są takie szare w porównaniu z Canonem. na twarzy widac jakby... były upudrowane niemalże a nie są. ktoś mi już mowił że też to zauważył więc nie jestem pierwsza. one jakby są takie za mgłą, zadymione.
Skontaktuj się z nami