A może jakieś opinie o nim?
Szukaj
A może jakieś opinie o nim?
R.A.M.
O obiektywach to tu napisano naprawdę sporo. Tylko siedieć i czytać i na pewno uda Ci się coś wybrać.Zamieszczone przez R.A.M.
Obiektyw możesz zdejmować jak chcesz, przy włączonym lub wyłączonym aparacie.
Z lamp to Pomyśl o czymś z dedykacją do nikona. Oryginał lub coś z Cullmanna lub Metza.
Pozdrawiam Arek
7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta
myślę że zdejmowanie/zakładanie tylko przy wyłączonym aparacie , podobnie jak i z lampą , po co ryzykować...
Pozdrawiam
NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC
W sumie masz trochę racji.Zamieszczone przez mariusz
Jednak nigdy nie było z body żadnego problemu przez okres kilku lat. Co do lampy, to najwyżej odpali. W sumie nie mam już instrukcji od 401, ale w tym sprzęcie co mam nie doczytałem się, aby wyłączać aparat. A tak na chłopski rozum to czasami nie ma czasu by wyłączyć sprzęt na zmianę obiektywu, zwłaszcza jeśli wiesz, że czas jest twoim wrogiem.
Pozdrawiam Arek
7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta
Cześc dawno się nie odzywałem ! Mam takie pytanko może wiecie gdzie w okolicach Płocka ewentualnie mogę przesłac aparat (chodzi o wymianę matówki jest trochę porysowana w górnym rogu na zdięcia nie wpływa ale denerwuje niesamowicie ) może jakieś kontakty.![]()
R.A.M.
hej.sam foce od jakiegos czasu 401ka wersja x i jestem z niego zadowolony.no moze poza dzisiejszym dniem kiedy mi sie wylamal zatrzask od tylnej scianki,ale sobie poradzilem i dorobilem metalowy.tez przesiadlem sie z zenita.podoba mi sie prostota tego aparatu,nie musze sie zastanawiac nad tym jakiego programu uzyc tylko ustawiam sobie co trzeba od razu i jedna reka bez odrywania wzroku od wizjera.poza tym jest spory i ciezki ale dobrze lezy w dloni,o wiele lepiej niz F-75,przynajmniej dla mnie.przycisk ktory masz pod napisem AF sluzy do przelaczenia pomiaru swiatla z matrycowego na centralnie wazony.jak chcesz poklikac to zapraszam tez na gg
Cześc mi się wydaje że do pomiaru światła, z kąt takie informacje a jak sprawdzone to opisz . Może będziemy się dzielic naszymi spostrzeżeniami.
R.A.M.
Używam "starej" F401s od ponad 11 lat (12?). Chwale sobie tego staruszka,bo mimo mze zawiodl mnie w paru,nazwijmy to "kuriozalnych" przypadkach-jest OK.
Wady:
- wolny AF
- max 1/2000
- brak wężyka
- tryb B jest "inteligentny" (hmm..) - spróbuj zrobić np. nocna panorame miasta ze "znakami" jadacych samochodow-porazka (to byla moja ta wlasnie kuriozalna proba w Pradze...ehh..hadko sie na sercu robi).
- tzw. plastiki na obudowie moglyby byc ciut lepsze,ale nie dajmy sie poniesc fantazji i emocjom
- lampa blyskowa jest..i to wszystko,co mozna o niej powiedziec
Generalnie-mozna nim robic naprawde wspaniale zdjecia!!!"Udzielam" sie wlasnie na serwisie cyfrowym,bo szukam idiotenkamery-cyfraka. I o ile wiem,ze zadnego Coolpixa nie kupie (a do np. D70 czy D100 nie mam - jeszcze-przekonania), to wiem tez, ze analogowy Nikon uber alles! Testowalem jakies quasi-flagowce Canona...Lekkie toto,nierporeczne, ubarwione gadgeciarska elektronika-a najlepiej rysuja Nikory wlasnie wespol z lustrzanka Nikon.
Osobiscie-wtedy,chodzilem za F801s lub F4,ale...wtedy nie bylo mnie stac na takie cudo. teraz-wiem,ze chyba..nie potrzebuje az takiej maszyny)-umiem zrobic dobre zdjecia na "prostym" (ale nie prymitywnym!) F401s. Moim skromnym zdaniem-swietny zakup na poczatek i na pare lat do przodu
)
Czy f401s będzie działał z Sb 600 w TTL'u? Wedlug instrukcji sb 600 pisza ze tak. Czy ktoś może to już testował?
SB 600 (i jej większa siostra numer 800 też) bardzo ładnie działają z aparatami które mają najzwyklejszy TTL. Nie testowałem f401 ale patrząc na generacje aparatów to ta sama rodzina co f801, a z tym z kolei wszystko działa mi doskonale.
D800/F801/X100/35RC
Skontaktuj się z nami