oj tam wogole sie wolnych sloikow tyle rozmaitych walało, ze zal bylo nie korzystac![]()
Szukaj
oj tam wogole sie wolnych sloikow tyle rozmaitych walało, ze zal bylo nie korzystac![]()
500px.com/kubasikorski
Korzystalam potem z jasnych szkiełek zapozyczony od innych np wzielam stałke 50, tyle ze jestem przyzwyczajona do zoom'ow i ciezko bylo mi sie przestawic na stalke. Drugi problemem bylo to ze jak wyszla modelka to wszyscy sie na nia rzucali i nie mialam jak podejsc wiec sptrykalam kiedy sie dalo nie przeszkadzajac innym. Nawet jak byly podzialy na 4 osob na modeline to tez bylo ciezko. No ale coz, nie narzekam. A potem z kolei bawilam sie 18-200 ale jak wszyscy wiedza jest to ciemne szkolo, a jednak naj bardziej mi podeszlo. Inna zagadka jest dla mmnie to, ze przy jasnych szklach tez uzywa sie najczesciej na poczatku f/4 wiec po co mi stałka skoro mam zakres od f/3,5?
Fotografia prasowa, sportowa, reportaże.
http://press-shots.blogspot.com/
Nikon D500, D300s, D80, F65, T 70-300, T 17-50 f/2.8, N 50 f/1.8, S10-20, SB 900, YN 587
Hmmm po co?? Przykładowo 50 f1.4 nikkor ostry zaczyna być od f2. Swoje maksimum ostrości ma tak przy f4-5.6. Ale obraz który nie jest mydlany możesz uzyskać tak jak napisałem od f2 co daje bardzo małe GO i rozmycie tego przed i za obiektem. Co daje Tobie lepszą kontrolę nad GO. Idąc dalej taki 18-200 nie dociera przy 50mm f8 tam gdzie ta stałka przy f2.8 i tu jest ta różnica. Możesz stałkę otworzyć i mieć ostry i ładny obraz obiektu i jeszcze małą GO. Jest to też kwestia pewnej wprawy. Ale nawet takie 50 f1.8 będzie świetnym obiektywem jako pierwsza stała a i nie jest drogi. Co można zrobić jeszcze przykładowo 85mm f1.8 przymykam do f2.2 i mam ostrość na oczy i usta. Więc ćwicz ćwicz i pochwal się efektami.
Skontaktuj się z nami