Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sobień

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sobień

Zdjęcia wykonane z ruin zamku na górze Sobień koło Sanoka - Bieszczady (jesień 2006)

1.

2.

3.

pozdrawiam mayor
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Nie znam sie na fotografii landszaftow, ale najbardziej podoba mi sie 2. Jedynka tez bardzo przyjemna tylko cala sielskosc tego widoczku psuje koparka, inne samochodziki z prawej strony kadru. Nie dalo sie przesunac kadru niece w lewo?

Domyślnie

Jezeli tylko kadr spierniczylem to chyba nie jest zle.. pewnie i by sie dało go przesunąc a nawet teraz go zmienic...

Domyślnie

1 i 2 fajna troche malo kontrastu jak na moj gust

bombel
    Gość

Domyślnie

Kadry są OK, te kopary też w sumie łatwo usunąć, ale ja zwrócę uwagę na obróbkę (czy raczej jej brak). W jedynce nie podoba mi się brak równowagi pomiędzy górą i dołem. Wiem, że na początku robiąc landszafty się tego nie widzi, ale jak patrzę na zdjęcie bez obróbki i poprawione - widać, ile można zyskać.

Na drugim zdjęciu obróbka byla (i to w dobrym kierunku jak widzę), ale niestety nie dołożyłeś staranności. Rozjaśnienie tych murów po bokach zrobiłeś zbyt szeroko i pojawiła się jaśniejsza, rozmyta obwódka. Sam tak robię, ale przy martwych naturkach, czy jakichś takich studyjnych wprawkach, ale nigdy w landszaftach. Obawiam się, że w związku z tym to zdjęcie jest już nie do uratowania, a przynajmniej nie tak prosto. Z tymi obwódkami trzeba byłoby mocno walczyć.

W trójce jak w jedynce - duża dysproporcja pomiędzy za ciężkim dołem, a za lekką górą.

Nie chcę Cię zniechęcać, bo te widoczki mi się w sumie podobają, więc nie odbieraj krytyki obrażalsko. Ja po prostu mówię, co moim zdaniem należałoby poprawić, żeby wyszły jeszcze lepiej (i nie ma obowiązku się ze mną zgadzać).

Domyślnie

Nie odbieram krytyki obrażalsko wręcz przeciwnie.. dziekuje za konstruktywna... dodam tylko na swoja obronę, że zdjęcie nr 1 było obrabiane tak samo jak 2'gie z tym, że chyba dokładniej i dlatego tej obróbki nie widać... w oryginale nieba praktycznie niebylo.. (własnie w 1nce było wyciągane obróbką)

pozdrawiam mayor

Domyślnie

W nieco innym kontekscie:

Swietna miejscowka na jesienne, zamglone poranki.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

hmm.. niezly pomysl...

Uprawnienia umieszczania postów