Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Szkoda, że usunąłeś Exifa, bo jestem ciekaw, jakich parametrów użyłeś przy tak jasnym obiekcie.
    ISO 200, 1/2000, F5, 750mm

Cytat Zamieszczone przez Anja_G Zobacz posta
    A poważnie- jak to się robi?
    Na teleskop trzeba założyć filtr Słoneczny, w tym wypadku folia Baadera ND5. Do tego zrobiłem na szybko oprawkę i...

Już wiadomo jak?

Na zdjęciu widać, że powierzchnia Słońca nie jest idealnie gładka - występuje granulacja. Niestety pech chciał, że nie widać było żadnych plam na powierzchni naszej gwiazdy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta

Już wiadomo jak?
    Tak. Jasne jak słońce.

Domyślnie

Tak. Jasne jak słońce.
    W uproszczeniu, ta folia to taki bardzo mocny szary filtr A tak poza tym to standardowo. Jak to w fotografii.

Mała uwaga, ktoś mi napisał że bardzo fajne Słonko, ale szkoda że taki szum. To nie jest szum. Tak właśnie wygląda powierzchnia Słońca. Ona nie jest jednolita. To jest granulacja Słońca.
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

W uproszczeniu, ta folia to taki bardzo mocny szary filtr A tak poza tym to standardowo. Jak to w fotografii...
    Marcin, gdybym nie widział na własne oczy, to bym nie uwierzył, że masz D700. Z Twoją pomysłaowością spodziewałbym się raczej czegoś zrobionego z puszki po tuszonce i dekielka od butelki po piwku

Słoneczko, super, możesz je z powrotem na niebie umieścić? bo tak szaro, buro i ponuro bez niego

Domyślnie

Czad!
    Na początku myślałem, że ten "szum" to jakieś artefakty jotpega, ale na 200% powiększeniu dopiero widać że to faktura powierzchni.
    Montaż paralaktyczny był pewnie niepotrzebny?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Czad!
    Na początku myślałem, że ten "szum" to jakieś artefakty jotpega, ale na 200% powiększeniu dopiero widać że to faktura powierzchni.
    Faktura Słoneczka wygląda na prawdę ciekawie. Jeszcze ciekawiej jak się wykorzysta odpowiednie filtry. Jak coś ciekawego pojawi się na Słońcu postaram się skorzystać z tej drugiej kamerki. Ale muszę zaopatrzyć się do niej w dodatkowy filtr szary.

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Montaż paralaktyczny był pewnie niepotrzebny?
    Można się obejść bez montażu paralaktycznego (krótkie czasy naświetlania) ale na pewno dużo pomaga. Nie muszę co chwilę ustawiać teleskopu na Słońce. Bo przecież Słońce jak i inne gwiazdki też się przemieszcza na nieboskłonie

(pod kocem się chowałem, żeby coś widać na laptopie)

Cytat Zamieszczone przez pinokio Zobacz posta
    Marcin, gdybym nie widział na własne oczy, to bym nie uwierzył, że masz D700. Z Twoją pomysłaowością spodziewałbym się raczej czegoś zrobionego z puszki po tuszonce i dekielka od butelki po piwku
    Bez przesady, złotą rączką to ja nie jestem. Talentu do tego nie mam

Burze?
    Hmmm... trochę małe te burze. Powiedziałbym, że to chyba taki standard na powierzchni Słońca.
    Docelowo chciałbym coś większego "złapać". Może protuberancje się uda?

Cytat Zamieszczone przez sea21 Zobacz posta
    No to poluj na jakiś rozbłysk. Podobno słońce ma być teraz aktywne i to dość mocno.
    No i będziemy polować. Ogólnie po jakieś większej aktywności na Słońcu, kiedy było widać plamy (i takie tam) nic mi się nie udało złapać. Szkoda. Ale polować będziemy na pewno

Pozdrawiam!

Domyślnie

Docelowo chciałbym coś większego "złapać". Może protuberancje
    Ale jakie? Spokojne, eruptywne czy arkada pętli? To ostatnie najładniejsze.

Nieśmiało zauważę, że to dziwny zbieg okoliczności, ustrzeliłeś (a właściwie zestrzeliłeś) słońce 16 maja i zaczęło padać. Musisz to jakoś odkręcić.

Uprawnienia umieszczania postów