poszło PW
Szukaj
poszło PW
Witam, kupiłem żonie w Fotojokerze Nikona s3000. Cena 288 zł. Żona chciała mały zgrabny, niebieski !! (jak to kobiety-zwracają uwagę na kolor). Po paru dniach, gdy zrzuciłem zdjęcia do komputera, zauważyłem, że większość zdjęć jest nieostrych (były to ujęcia wewnątrz na pełnej automatyce z lampą). Zacząłem sprawdzać czasy i okazało się, że aparat ustawia się zawsze na 1/25s przy zdjęciach z lampą. Kiedy nie wyzwoli lampy automatyka ustawia czas nawet na 1/30. Na zewnątrz wszystko jest ok, choć jakość zdjęć niezbyt zadowalająca. Odniosłem aparat do sklepu. Sprawdzałem inne egzemplarze i to samo. Reklamacja została przyjęta ale na zasadzie wysłania aparatu do serwisu. Pracownicy Fotojokera byli trochę zdziwieni zachowaniem się aparatu. Podobno nie wiedzieli wcześniej o tym - sami mi go polecali. I teraz moje pytanie- miał ktoś podobny problem i jak to się skończyło? Czy te typy tak mają? Podobno aparatów tych sprzedało się bardzo dużo. Pozdrawiam Marek
te typy tak mają.....
ja np z p7000 synchro z wbudowaną lampą mam z czasem 1/30 s--niewiele lepiej....więc czasem nie jest ciężko rozmemłać zdjęcie....zwłaszcza jak się coś rusza![]()
z lustrem dla przykładu 1/60s
oj panowie z FJ nie popisali się....u mnie zostałbyś z aparatem..bez podstaw do reklamacji.....
aaaaa i módl się, żeby Ci Nikon nie wlepił kosztów przesyłki w jedną stronę. Bo aparat jest sprawny.
@Antonioo: A od kiedy standardem jest 1/25 z lampą na automacie. To jakieś jaja. Moje stare kompakty miały zawsze 1/60 na automacie. Ten Nikon to jakieś g.... . To mam szczęście, że nie trafiłem na Ciebie, ale wtedy to bym nie popuścił. Sam robię lustrem, a to miał być taki prosty pstrykacz dla żony. Sam bym go nigdy nie kupił, ale jej się spodobał. Pozdrawiam
posłuchaj....ja nie napisałem, żeby Ci dopiec....tylko jak to wygląda w rzeczywistości ....to co było kiedyś to nie to co mamy teraz....
niektóre rozwiązania poszły nie w tym kierunku co trzeba....niestety
dla s3000/s4000 synchronizacja z lampą jest nie mniej niż 1/25
pomyśl sam,,,,czego można się spodziewać po kompakcie za 300zł?????kiedyś za taki aparay trzeba by było zapłacić z 2-3 razy tyle, więc i wymagania były inne.....
dla przykładu s5100 ma już 1/30
trzeba najpierw poczytać o rzeczy na którą się chce wydać własne pieniądze, żeby nie było przykrych niespodzianek. . .
ponawiam info odnośnie kosztów za przesyłkę....wg mnie reklamacja jest bezpodstawna....a za takową nikon część kosztów związanych z przesyłką obarcza klienta....więc nie zdziw się, w momencie, w który aby odebrać aparat będziesz musiał zapłacić ok 40 zł....no chyba że FJ to pokryje, ale wątpię....
Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 04-02-2011 o 20:09
@Antonioo Witam, wierz mi, ale nie przyszło mi nawet przez myśl, że standard jakim jest 1/60s na automacie będzie w Nikonie problemem. W instrukcji nigdzie nie pisze, że tak jest. Cena nie ma tu nic do rzeczy. Kiedyś np. telewizor plazmowy kosztował 40 tyś dzisiaj ok. 3 tyś. I co jest gorszy? Zawiodłem się na Nikonie na całej linii. Rozumiem, że gorsza optyka itd. Mój stary Canon z 2 megową matrycą robi o niebo lepsze foty. Jakim problemem jest dać czas 1/60? Wiesz przecież, że nie ma możliwości na 1/25s zrobić ostrego zdjęcia. Zwłaszcza, że to aparat dla kompletnego laika. To naprawdę jakiś bubel. Matryca 12 mega - a po h.. tyle w takim badziewiu. Rozumiem marketing itd. Ale Nikon powinien odpowiadać za to co produkuje. Zwłaszcza, że podobno jest jedną z wiodących firm na rynku foto. pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez funmark ; 05-02-2011 o 11:08
Popieram tu pogląd Antonioo . Modele S3000/ S4000 to kiepskie małpki , którymi da się jako takie zdjęcia zrobić ale tylko przy dobrym świetle. Nie oczekujmy faktycznie aby aparat za 300 zł miał dobre podzespoły jak i oprogramowanie. Przeciez to cena przeciętnego telefonu komorkowego, ktory podejrzewam robi podobne zdjecia. Teraz jest dobra cena w fotojoker na model S8000 (599zł) i to jest juz konretny aparacik. Reklamacja oczywiscie jest bezpodstawna , i jedyne co sklep powinien zrobic to umozliwic klientowi wymiane na drozszy-lepszy model.
Skontaktuj się z nami