Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Thumbs up D700 - NEF - skromne pytanie

Witam,

Body D700 daje nam możliwość ustawienia wielu opcji jakości zdjęć - w tym także RAWów. Czy mogę wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy RAW, a RAW BASIC/FINE/NORMAL ? Jak jest czysty RAW to więcej się mieści na karcie pamięci... czy jakość jest gorsza?

Przykładowo:
    CF 8GB - Sandisk

RAW - 303
    RAW/FINE/L - 214
    RAW/NORMAL/L - 251
    RAW/BASIC/L - 274

Proszę o pomoc. W końcu jakość przede wszystkim. =)

Sorry temat do zamknięcia, różnice zobaczyłem po podpięciu karty do czytnika... ehh Pozdrawiam ;D

RAW/BASIC - RAW + JPEG/BASIC
    Ostatnio edytowane przez dawid1107 ; 15-05-2010 o 10:58
    D750|D750|N24D|S35A|S50A|S85|5 STROBOSS 60|KATA D-3N1-30
    ...::: i inne mniej lub bardziej istotne pierdołki :::...

Domyślnie

RAW to RAW i nie ma tutaj innego wyboru. To o czym Ty piszesz to jest RAW+JPG. I jakość JPG możesz sobie wybrać.

Domyślnie

Dokładnie tak jak napisał Fores, aparat może poza RAW'em od razu robić jpg jak ktoś chce

Domyślnie

Koledzy mają całkowitą rację ale być morze dawid1107 miał na myśli co innego ... a co innego napisał RAW a właściwie NEF może być także zapisywany jako "czysty" oraz skompresowany, choć przyznam szczerze że ja nigdy nie doszukałem się różnicy. Może specjaliści się wypowiedzą w tym temacie, czy NEFy skompresowane w body, to kompresja stratna czy bezstratna?

Domyślnie

z tego co czytalem to ken pisal, ze tez nie doszukal sie roznicy choc ja robie czyste bezstratne rawy 14 bitowe

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rarog Zobacz posta
    Koledzy mają całkowitą rację ale być morze dawid1107 miał na myśli co innego ... a co innego napisał RAW a właściwie NEF może być także zapisywany jako "czysty" oraz skompresowany, choć przyznam szczerze że ja nigdy nie doszukałem się różnicy. Może specjaliści się wypowiedzą w tym temacie, czy NEFy skompresowane w body, to kompresja stratna czy bezstratna?
    moŻe miał moŻe nie miał

o kompressji rzekomo losseless Nikona tutaj -> link
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    moŻe miał moŻe nie miał

o kompressji rzekomo losseless Nikona tutaj -> link
    Ech może, nasze może Dzieki za link .... i sorki za ortografię

Domyślnie

Tak jak koledzy napisali.
    RAW to sam RAW
    RAW/FINE - to RAW + jpg fine
    RAW/NORMAL - to RAW + jpg normal
    i analogicznie z BASIC.
    d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson_87 Zobacz posta
    z tego co czytalem to ken pisal, ze tez nie doszukal sie roznicy choc ja robie czyste bezstratne rawy 14 bitowe
    Co do tych 14-bitów to kiedyś na jednym zleceniu miałem taką sytuację, że AF zaczął mi w ogóle nie łapać i niemożliwym było zrobienie żadnego zdjęcia. Dopiero po przełączeniu na 12 się poprawiło.
    Tylko tak się też zastanawiam czy to nie było spowodowane tym, że 14bit więcej miejsca zajmuje i przy 8kl/s po prostu bufor szybko się zapełniał. Albo to, że to jeszcze Sigma 50mm była przy sztucznym i kiepskim świetle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    że 14bit więcej miejsca zajmuje i przy 8kl/s po prostu bufor szybko się zapełniał. Albo to, że to jeszcze Sigma 50mm była przy sztucznym i kiepskim świetle.
    Z tego co wiem to robiąc zdjęcia seryjne w 14-bit RAWach musimy się pogodzić z prędkością 2.5 kl/s....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów