Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Grand Press

Domyślnie Grand Press

Pomyślałem, ze można by w cafe o zdjęciach czasem pogadać.
    Jakie opinie?
    http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._ZDJECIA_.html
    edit:
    Może lepiej tutaj:
    http://www.grandpressphoto.pl/
    Ostatnio edytowane przez !AGresT ; 13-05-2010 o 20:45

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

No przestań! O zdjęciach?? A nie lepiej o kolejnym zestawie Hi-Fi albo nowej bryce?

Zdjęcie które wygrało jest ciekawe z jednego, zasadniczego powodu: pokazuje prawdę!
    Ale nie prawdę pt "jak miło i beztrosko jest być śląskim dziedzicem" ale jak te dzieciaki mają pod górkę. Ta zabawa o radość to nic innego jak totalna bezsilność zarówno rodziców jak i władz, bo to, że całymi dniami przesiadują na dworze (po 5 latach pobytu nauczyłem się omijać "na polu"), świadczy tylko o tym, że nie mają nic innego do roboty. Nikt sie nimi nie zajmie, szkoła umywa ręce a ulica dostarcza trochę uśmiechu z błahych powodów. Czasem to kolorowe płatki kwiatów a czasem niedopałek...
    Lipiny nie mają dobrej sławy, choć co prawda kilka "gorszych" miejsc znajdzie sie, nie tylko na Śląsku...
    Dlatego, widząc to na co dzień, trochę zaskakuje mnie opis, który brzmi: "chcąc pokazać ten region jako miejsce, w którym zarówno etos pracy, jak i rytuały codziennego życia są wciąż żywe, widoczne i barwne". Bo ja nie widzę tu etosu czy rytuału ale raczej bezsilność i zapomnienie...
    Pewnie... uśmiech często gości na ich twarzach ale czy tak naprawdę powinno wyglądać dzieciństwo? Chyba nie...

Stereotypy są złe. Nawet te na pozór dobre. To tak jak kiedyś kilka wielkich warszawskich Agencji Reklamy, przygotowało kampanie wprowadzającą dla nowej regionalnej telewizji. Generalnie 3 miesiące pracy a efekt to brudny górnik, kilof i szyb kopalni. Łatwo było ich pokonać. I to po 1 dniu pracy

Ta procesja jest dosyć sławna:
    "W dniu 19 lutego 1893 z okazji 50. rocznicy święceń biskupich Ojca Świętego Leona XIII odbyła się uroczysta msza święta połączona z wieczorną procesją. Przeszła ona ulicami Lipin i Chropaczowa. Ulice, domy i okna były iluminowane i oflagowane flagami z barwami papieskimi i narodowymi.
    Po dziś dzień procesje Bożego Ciała są jednymi z najbarwniejszych na Śląsku. W procesji uczestniczą górnicy w historycznych strojach oraz mieszkańcy Lipin."

Tylko jakoś na tym zdjęciu nie widzę "odświętnych strojów"...

Tak mnie naszło. No ale może to tylko moje odczucia są...

Generalnie zdjęcie budzi emocje więc nie jest złe.
    Choć gdyby ktoś podobne wystawił na forum to... No byłoby ciekawie
    Ostatnio edytowane przez frostic ; 13-05-2010 o 21:17
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

reportaże Tomaszewskiego i Gudzowatego rewelacyjne

Domyślnie

Piękne, urzekające zdjęcia. I to jest fotografia.

Domyślnie

http://www.grandpressphoto.pl/galler...111SNM_010.jpg to jest zdjecie Adama Golca z Gazety, nominowane do Grand Press....

a zobaczcie sobie to: http://sipiera.blogspot.com/2009/05/...olerancji.html

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

Zrobione w tym samym czasie
    Fajnie...

Tylko że nominowane jest tak zrobione, że można odnieść wrażenie, iż jest to prawdziwy ksiądz
    Ciekawi mnie jaki był opis pod nominowanym
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Te zdjęcia mają to coś. Dlatego kocham reportaż. Wczucie się w miejsce, akcję, ludzi, bycie z nimi i opowiadanie historii. To jest to!
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Tomaszewski robi hdr'y? Dziwnie wygląda to zdjęcie chłopca łapiącego piłkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Tomaszewski robi hdr'y? Dziwnie wygląda to zdjęcie chłopca łapiącego piłkę.
    A to jest wedlug Ciebie HDR?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A to jest wedlug Ciebie HDR?
    No trochę taki "hdr" z jednej ekspozycji Przynajmniej mury ładnie oddają światło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów