Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Domyślnie

downunder - miałem już trzykrotnie nieprzyjemność robić zdjęcia "komunijne" grupie ponad 30 dzieciaszków i wiem czym to pachnie, ogólnie kicha straszna, masz rację pisząc w tamtym wątku, że to nie ślub i nie ma czasu na ciekawsze podejście do tematu - nie przy takiej ilości dzieci. Ale tutaj widzę wyraźnie skupienie nad jedną dziewczynką, w związku z czym będę upierał się przy swoim - można było pomyśleć nad ciekawszym podejściem do tematu Co zaś do kwestii technicznych - warsztat Autora wypadł delikatnie mówiąc słabo, i to zaraz po kompozycjach najbardziej mi wadzi. Wybacz Ruppel, ale mając godzinę czasu na zdjęcia w połączeniu z fajnym sprzętem można by oczekiwać czegoś więcej

Domyślnie

Archibald, to jest już konkretna wypowiedź, dziękuję. Teoria słuszna, jednak to nie studio, czy plener, a dosyć ciemny kościół, stąd użycie lampy. To że spłaszcza i niszczy klimat, wiadomo nie od dziś, o odbiciu można zapomnieć. Przy szkle 1,8 wychodziła jednak ciemnica, próbowałem Do tego światło mieszane, gdzie Wb lubi wariować, stąd różnice. Owszem mogłem wyrównać w postprocesie, może to jeszcze poprawie. Co do kadrów, czy ucięcie czyjegoś buta, czy czyjejś głowy dyskwalifikuje kadr, podczas gdy główny podmiot jest ostro przedstawiony w całości??
    P.S. nie ma co wybaczać, każda uwaga jest cenna, co do dziewczynki, to ona była tu głównym bohaterem.

Domyślnie

O - i taka postawa mi się podoba, tak można rozmawiać Jeżeli mogę coś od siebie wtrącić - w exifach stoi, że użyłeś ISO 200 - w D700 nawet gdybyś chciał krystaliczną jakość zachować mogłeś spokojnie do ISO 800 / 1600 podnieść, a wnosząc po nie najgorszym naświetleniu tła przy czasach ok.1/100s przy tak niskiej wartości jakiej użyłeś, myślę, że wówczas lampa byłaby zupełnie zbędna, i o niebo łatwiej wyrównałbyś WB. A jeśli koniecznie upierałbyś się przy błysku to można próbować go nieco ocieplić foliami barwnymi - to również pomogłoby przy ustawianiu równego WB a także częściowo zamaskowałoby sam błysk.

A co do tego fragmentu Twojej wypowiedzi:

Cytat Zamieszczone przez Ruppel
    ...czy ucięcie czyjegoś buta, czy czyjejś głowy dyskwalifikuje kadr, podczas gdy główny podmiot jest ostro przedstawiony w całości??...
    Kwestia gustu - ja lubię jak cały kadr się zgrywa w każdym szczególe - choć wiem, że nie łatwo o to zadbać przy szybkich akcjach.
    Ostatnio edytowane przez Archibald ; 14-05-2010 o 00:32

Domyślnie

Archibald, wracając do tematu WB, odebrałem dzisiaj odbitki i aż tak dyskwalifikującego rozrzutu WB na nich nie widać
    Odnośnie ISO, na pewno była możliwość wyciągnąć sporo wyżej, muszę na to faktycznie zwrócić uwagę.

Domyślnie

Wg mnie jest co najmniej nieźle
    F90X, D600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ruppel Zobacz posta
    Archibald, wracając do tematu WB, odebrałem dzisiaj odbitki i aż tak dyskwalifikującego rozrzutu WB na nich nie widać...
    Ponieważ WB prawdopodobnie został skorygowany w labie Ja tak długo ustawiałem swój tani i kiepski monitor aż osiągnąłem bardzo zbliżone kolory i kontrast w porównaniu do monitorów w labie, w którym wywołuję zdjęcia - dzięki temu wiem, że nie przechodzą one żadnej korekty i mam na papierze dokładnie to co widzę u siebie w domu

Domyślnie

1. Może się mylę, ale wydaje mi się, że wyszły Ci te zdjęcia po prostu niezbyt ostre. Ratowałeś się ostrzeniem w PS, ostrzyłeś w najprostszy sposób i, raz, że wyszło trochę niefajnie (tu się nie da tak po prostu suwaczkiem wyostrzyć; trzeba poszukać sposobu), a dwa, że chyba momentami przeostrzyłeś.
    2. Zdjęcia są zbyt żółte, mają za wysoką temperaturę, przez co dzieci wyszły nienaturalnie, trochę w lalkowatej barwie. Na mnie to robi wrażenie takie, hmm.... martwe.

Myślę, że powinieneś spróbować jeszcze raz podejść do tematu obróbki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez telly Zobacz posta
    1. Może się mylę, ale wydaje mi się, że wyszły Ci te zdjęcia po prostu niezbyt ostre.
    , żartujesz, prawda?
    Ratowałeś się ostrzeniem w PS, ostrzyłeś w najprostszy sposób i, raz, że wyszło trochę niefajnie (tu się nie da tak po prostu suwaczkiem wyostrzyć; trzeba poszukać sposobu), a dwa, że chyba momentami przeostrzyłeś.
    Tych zdjęć w zasadzie prawie w ogóle nie musiałem podostrzać, a tym samym ratować, selektywnie jedynie, na niektórych. Skąd ta pewność w jaki sposób obrabiałem?? Zabawa suwakami?? - strasznie upraszczasz.

2. Zdjęcia są zbyt żółte, mają za wysoką temperaturę, przez co dzieci wyszły nienaturalnie, trochę w lalkowatej barwie. Na mnie to robi wrażenie takie, hmm.... martwe.
    nie wiem na czym oglądasz, to subiektywna opinia/. Generalnie idę w kierunku zdjęć cieplejszych, a niżeli chłodniejszych.

Myślę, że powinieneś spróbować jeszcze raz podejść do tematu obróbki.
    za każdym razem podchodzę, w tym cały fun

Domyślnie

...Zdjęcia są zbyt żółte, mają za wysoką temperaturę, przez co dzieci wyszły nienaturalnie, trochę w lalkowatej barwie. Na mnie to robi wrażenie takie, hmm.... martwe...
    "Martwe" to raczej będą przy zbyt niskiej temperaturze barwowej.

Domyślnie

Znam ten kościół bo sam pochodzę z Wadowic. Wcale nie jest on ciemny szczególnie porównując go do bazyliki. Co do zdjęć to niektóre lepsze niektóre gorsze. Chodzi mi o kadrowanie i oświetlenie. Mogłes też większe zbliżenie zrobić twarzy choćby po rozdanej komunii.Oczywiście nie chcę się wymądrzać, bo nigdy nie fociłem na komunii, ale takie spostrzeżenia mi się nasunęły.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów