Szukaj
Boguslaw Glegola
www.glegola.co.uk GG: 2383535
Moim zdaniem główny motyw (czyli człowiek ze swoim instrumentem) powinien być choć o to jaśniejszy od tego białego elemetu z prawej strony
Genialne! Jaka ostrosc! Coz za subtelne swiatlo!![]()
Zdradz nam te tajemnice -- jakim telefonem to zrobiles?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Boguslaw Glegola
Boguslaw Glegola
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
jakby nie bylo tych bialych kartek i troche jasniejsze byloby calkiem ok.
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Niestety nie mogę stanąć po twojej stronie. Z prostego powodu - Twoje zdjęcie naprawdę nie jest dobre.
Wpierw technika - weź Twoje zdjęcie i porównaj go z losowo wybranym zdjęciem jakie tutaj są zamieszczane na forum. Porównaj go pod względem ostrości i światła. Tak połóż je jedno obok drugiego, i z ręką na sercu, obiektywnie, popatrz wpierw na jedno potem na drugie i postaraj się zauważyć różnicę. Ostrość i światło.
Mówię to Tobie naprawdę życzliwie, bo fotografowanie to naprawdę duży fun i warto to robić, więc nie powinieneś się zniechęcać.
Nie mówię już o innych czynnikach, jak nasycenie, głębia itd.
Następnie tematyka. Domyślam się że chciałeś pokazać człowieka grającego pewnie w kościele (to po cyferkach na ścianie). Ambitny zamysł jeśli ten człowiek jest naprawdę na tyle ciekawy że warto jemu robić zdjęcie i go pokazywać. No bo to że Gruzin to żadna atrakcja. U mnie tutaj w Portlandzie po ulicach chodzi tyle różnych nacji i ras, że wszystkich pamięci we wszystkich aparatach nie starczy aby to wszystko obfotografowaćCzyli sam fakt że Gruzin to bynajmniej nie jest powód do ciekawego zdjęcia. On musi być po prostu interesujący jako człowiek, nawet jeśli to tylko sąsiad z klatki schodowej.
Jak się patrzę na niego nie widzę go jako nic interesującego. Ot po prostu dość nieatrakcyjny i niezdrowo wyglądający na twarzy facet gra na instrumencie. W pozie bardzo pasywnej, nudnej i zupełnie nie zaangażowanej. Po prostu stoi. Ani nie ma żadnej iskry w oku, ani jego ciało nie zdradza żadnej akcji, ani jego twarz nie wyraża żadnej ekspresji.
Następnie kompozycja. Od razu na pierwszy ogień idą te papiery po prawej na dole i te cyferki na ścianie. To zupełnie nie pasuje do koncepcji zdjęcia które by się nadawało do pochwalenia na forum.
Rozumiem że sam robiłeś to zdjęcie więc masz jakieś pozytywne skojarzenia z tym zdjęciem. No więc jest to pułapka w którą się łapie bardzo wielu amatorów. Jak ja bardzo często. Spróbuj więc wyjść z twoich indywidualnych skojarzeń z tym zdjęciem i wyobraź sobie że idziesz ulicą i nagle jakiś obcy człowiek ci to zdjęcie pokazuje. Co byś powiedział?
swiatlo - 100% racji
5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8
Dzięki za konkrety, niestety Stiga na to nie stać na jakiś konkret; są ludzie klamki i całe zamkiZdjęcie jest ciemne jednak było niemożliwścią zrobienie jaśniejszego, muzyk stał dobre 15m ode mnie; jednak koncert był wyśmienity. No i jak w topie napisane w kosciele było prawie ciemno; zero świateł poza małymi witrażami gdzieś "pod dachem". Poza tym mam manie PSa:P ale chyba zaczne pokazywać fotki bez retuszu. Zaraz jakieś umieszcze
Stig, dzięki za docenienie mojego "języka"
Dziękuję za konkrety, a nei stigowanie
![]()
Boguslaw Glegola
Skontaktuj się z nami