Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Balans Bieli

Domyślnie Balans Bieli

Pytanie jak poprawnie ustawić Balans Bieli w każdej sytuacji, czy stosowanie białej kartki jako wzorca jest wystarczające ( pre) ( pomijam kwestie związane z ekspozycją )

Jak to jest u Was, a może ktoś reguluje temperaturę na oko za pomocą K.

dzięki z opowiedż
    janek

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Balans bieli w każdej sytuacji? No kiedyś w nocy bo o nocy mowa musiałem sie przespacerować 30 m pod lampę zmierzyć na kartkę i wrócić w miejsce z którego robiłem zdjęcie. Tak na moje oko nie da się zastosować jakiegoś patentu na balans bieli.

Domyślnie

tak własnie, ale w sumie jest to dość uciązliwe, czy zawsze mierzysz na kartkę czy masz jakieś inne patenty???
    ja ostatnio reguluję ustawienia ciepłoty kolorów ręcznie z podgladem na LCD, staram się zapisywać
    obserwację np. sodówki z fleszem 3130, bez flesza 2500

to się dość dobrze sprawdza, zauważyłem też, że kartka bardzo obcina ciepłotę kolorów

widziałem gdzieś takie pryzmaty do pomiaru WB, coś jak dekiel, drogie ale ciekawe czy ktoś to stosował i czy się to sprawdza???

dzięki za odpowiedz,
    janek

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Co do dekla ale zaznaczam nie znam sie za bardzo to on zmierzy ci w miejscu gdzie stoisz a nie gdzie jest scena ktorą fotografujesz. Balans w ACR można bardzo ladnie wyregulować

Domyślnie

Tak, ale wiesz, czym innym robienie Rawów, a czym innym ich wywoływanie, moim zdaniem ingerencja w WB post factum, to po prostu niewłaściwie zrobione zdjęcie.
    Znaczy uważam, że zdjęcie powinno byc tak wykonane aby ingerencja była jak najmniejsza
    janek

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Jeśli masz czas lub warunki skłaniają do poprawnego nastawiania WB zgoda ale jeśli co chwile warunki się zmieniają bo np. spaceruje sobie po kościele gdzie oświetlenie jest różnorodne to niestety nie mam czasu zastanawiać sie nad prawidłowym ustawieniem balansu. Priorytetem jest kadr, ostrość i naświetlenie balans schodzi na dalszy plan.

Domyślnie

janek.demonista, nie przesadzaj. Zmiana balansu bieli, to zazwyczaj jedno kliknięcie myszką. Ja w 99,99% robię zdjęcia na auto WB i później w wywoływarce koryguję balans. Tak jest prościej, szybciej i wygodniej. Oczywiście pracuję na rawach.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Masz racje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    janek.demonista, nie przesadzaj. Zmiana balansu bieli, to zazwyczaj jedno kliknięcie myszką. Ja w 99,99% robię zdjęcia na auto WB i później w wywoływarce koryguję balans. Tak jest prościej, szybciej i wygodniej. Oczywiście pracuję na rawach.
    Podpisze sie pod tym.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

O ile mi wiadomo zmiana WB na etapie wywoływania RAWa nie wpływa w żaden sposób na jakość. Nie próbowałem wprawdzie ekstremalnych wartości, ale poprawki rzędu kilkuset stopni na pewno nie.

Zdjęcia nocne, szczególnie w mieście to już całkiem inna para kaloszy. Co z tego, że biała kartka ustawiona pod sodówka będzie biała skoro cała reszta kolorów pójdzie na spacer, bo w kadrze są dwa odcienie sodówek, kilka halogenów i np światła samochodów. Dołóż jeszcze do tego takie klimatyczne latarenki, jak na warszawskiej starówce w zielonym odcieniu i koktajl gotowy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów