Witam,
ktos moze wie coś o tym obiektywie?
Szukaj
Witam,
ktos moze wie coś o tym obiektywie?
pozdrowienia
drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...
Z całą pewnością jest to Arsat 35PC.Przeznaczony był głównie do fotografii architektury w celu korekcji perspektywy.skonstruowany tak aby można było przesuwać i obracać blok optyczny.Instrukcja zalecała przesunięcie nie większe jak 8 mm po dłuższym boku i 11mm po krótszym boku kadru.W czasach fotografii analogowej a zwłaszcza na filmach odwracalnych była to jedyna możliwość korekcji perspektywy,w procesie negatywowym można było jeszcze korygować "walące się budynki" ustawiając odpowiednio maskownicę z papierem światłoczułym.
Obiektyw produkowany z najpopularniejszymi mocowaniami do korpusu.Nie posiada sprzęgnięcia z mechanizmem przesłony a światło trzeba zmierzyć przed przesuwem.Zastosowanie na małej matrycy bezsensowne ze względu na crop.Dzisiaj łatwo jest wyprostować pochylone budynki w programach graficznych chociaż szczegółów od tego nie przybywa .Optycznie nie jest najgorszy,nie miałem możliwości porównania z innymi tego rodzaju konstrukcjami. Chociaż posiadam korpus FF obiektywu praktycznie nie używam.Jeśli będziesz zainteresowany, mogę wstawić przykładowe fotki
może jednak coś wrzuć - też bym chętnie zobaczył![]()
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Kilka fotek przedstawiających zastosowanie tego obiektywu.
1 korpus ustawiony poziomo,przesuw na 0mm
2 typowe ujęcie z obiektywem zadartym do góry
3 korpus poziomo,obiektyw przesunięty 10mm w górę
teraz 100% cropy
centrum na f2,8
centrum na f 11
lewa strona kadru z poz 1
na f 2,8
f 11
Zdjęcia zapisane w korpusie jako JPEG z profilem D2xmode3 wyostrzanie ustawione na 2,cropy nic nie poprawiane ,sample po redukcji lekko wyostrzone
Tak jak wcześniej wspomniałem dzisiaj łatwo wyprostować pochyłe budynki w programach graficznych, a często 35 mm to za wąsko do architektury.Można również użyć tego typu obiektywów do tworzenia zdjęć składowych panoramy.Poniżej przykład takiej panoramy złożonej z dwóch zdjęć wykonanych z przesunięciem obiektywu w prawo i w lewo bez zmiany położenia korpusu.
Skontaktuj się z nami