Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Obiektyw PC z Ukrainy?

Witam,

ktos moze wie coś o tym obiektywie?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

To na pewno jest arsat. Kiedyś taki miałem i powiedzmy, że jakość była proporcjonalna do ceny. Przy większych pochyłach wychodziło już mydło.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Z całą pewnością jest to Arsat 35PC.Przeznaczony był głównie do fotografii architektury w celu korekcji perspektywy.skonstruowany tak aby można było przesuwać i obracać blok optyczny.Instrukcja zalecała przesunięcie nie większe jak 8 mm po dłuższym boku i 11mm po krótszym boku kadru.W czasach fotografii analogowej a zwłaszcza na filmach odwracalnych była to jedyna możliwość korekcji perspektywy,w procesie negatywowym można było jeszcze korygować "walące się budynki" ustawiając odpowiednio maskownicę z papierem światłoczułym.
    Obiektyw produkowany z najpopularniejszymi mocowaniami do korpusu.Nie posiada sprzęgnięcia z mechanizmem przesłony a światło trzeba zmierzyć przed przesuwem.Zastosowanie na małej matrycy bezsensowne ze względu na crop.Dzisiaj łatwo jest wyprostować pochylone budynki w programach graficznych chociaż szczegółów od tego nie przybywa .Optycznie nie jest najgorszy,nie miałem możliwości porównania z innymi tego rodzaju konstrukcjami. Chociaż posiadam korpus FF obiektywu praktycznie nie używam.Jeśli będziesz zainteresowany, mogę wstawić przykładowe fotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Chociaż posiadam korpus FF obiektywu praktycznie nie używam.Jeśli będziesz zainteresowany, mogę wstawić przykładowe fotki
    Ja chętnie zobaczę
    Moge poprosić na mejla (ktosiu(at)ktosiu.com)?

Domyślnie

może jednak coś wrzuć - też bym chętnie zobaczył
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Kilka fotek przedstawiających zastosowanie tego obiektywu.

1 korpus ustawiony poziomo,przesuw na 0mm

2 typowe ujęcie z obiektywem zadartym do góry

3 korpus poziomo,obiektyw przesunięty 10mm w górę

teraz 100% cropy

centrum na f2,8

centrum na f 11

lewa strona kadru z poz 1

na f 2,8

f 11

Zdjęcia zapisane w korpusie jako JPEG z profilem D2xmode3 wyostrzanie ustawione na 2,cropy nic nie poprawiane ,sample po redukcji lekko wyostrzone
    Tak jak wcześniej wspomniałem dzisiaj łatwo wyprostować pochyłe budynki w programach graficznych, a często 35 mm to za wąsko do architektury.Można również użyć tego typu obiektywów do tworzenia zdjęć składowych panoramy.Poniżej przykład takiej panoramy złożonej z dwóch zdjęć wykonanych z przesunięciem obiektywu w prawo i w lewo bez zmiany położenia korpusu.

Uprawnienia umieszczania postów