Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Capture NX 2

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    A mnie brakuje softu, który by na lukierkowych ustawieniach obrabiał mi nefy automatycznie. Bo niby mogę robić NEF+JPEG tylko po co? Jest coś takiego? Czasem rodzina chce zdjęcia na zaraz i jak im tu tłumaczyć, że jeszcze nie wywołane? Od razu grad pytań i zdziwień: "Jak to wywołane...przecie to cyfrówka, nie?" Ehhh...
    Ja w takich wypadkach generuję basic jpg wykorzystując PreviewExtractor.
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Bardzo czesto robie to samo. Nawet nie tylko w pilnych przypadkach. Jak mam duzo zdjec -- i jest to szybki reportaz, to nawet po obrobce w NXie, wole po prostu wyciagnac z NEFow JPGi, niz czekac az "Save As..." zakonczy swoja mozolna robote. Tym bardziej, ze z moich nefow wychodza JPGi w pelnej rozdzielczosci.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ... z moich nefow wychodza JPGi w pelnej rozdzielczosci.
    Tak w pełnej rozdzielczości ale jakość basic
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Tak w pełnej rozdzielczości ale jakość basic
    Gdzie znalazles informacje o tym, w jakim stopniu kompresji zachowane sa te JPGi? Pytam, bo szczerze -- ciezko mi dojrzec slady kompresji, nawet porownujac TIFFa zapisane z NXa, nalozonego na takiego JPGa, przy powiekszeniu 300-500%. Dlatego nawet jako hi-res dla klientow, oddaje JPGi wlasnie w ten sposob pozyskane.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Gdzie znalazles informacje o tym, w jakim stopniu kompresji zachowane sa te JPGi? Pytam, bo szczerze -- ciezko mi dojrzec slady kompresji, nawet porownujac TIFFa zapisane z NXa, nalozonego na takiego JPGa, przy powiekszeniu 300-500%. Dlatego nawet jako hi-res dla klientow, oddaje JPGi wlasnie w ten sposob pozyskane.
    http://drchung.new21.net/previewextractor/
    "Extracts the largest JPGs embedded in RAW files. D70(s) and D2X NEF files have full size, basic quality JPGs."

Inne źródło mówi o
    http://regex.info/blog/2006-12-08/303
    "Full-frame basic-quality size-priority-compression “JPEG from RAW” embedded in the .NEF file"
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 11-05-2010 o 23:44
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

http://drchung.new21.net/previewextractor/
    "Extracts the largest JPGs embedded in RAW files. D70(s) and D2X NEF files have full size, basic quality JPGs."

Inne źródło mówi o
    http://regex.info/blog/2006-12-08/303
    "Full-frame basic-quality size-priority-compression “JPEG from RAW” embedded in the .NEF file"
    Można też samemu zrobić prosty test.
    Ustawić w aparacie NEF + basic jpg. Następnie z NEF wyciąć jpg.
    Wielkość tego jpg jest bardzo podobna (tak naprawdę minimalnie mniejsza) do basic robionego razem z NEF
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Można też samemu zrobić prosty test.
    Ustawić w aparacie NEF + basic jpg. Następnie z NEF wyciąć jpg.
    Wielkość tego jpg jest bardzo podobna (tak naprawdę minimalnie mniejsza) do basic robionego razem z NEF
    Minimalna róznica bierze sie z braku informacji exif w plikach generowanych przez PreviewExtractor
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

I problem rozwiązany, dzięki chłopaki
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Uprawnienia umieszczania postów