Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie portrety, 50 czy 85

Co mnie może bardziej uszczesliwic ?

85tka samyang 1.4
    http://allegro.pl/item1018402043_sam...5000_d300.html

czy

50tka nikona 1.4d
    http://allegro.pl/item1026752637_af_nikkor_50_1_4d.html

Zdjęcia głównie w plenerze, portrety oczywiscie

Domyślnie

body de80

Duszku, najpierw musze podjac decyzje, którego bede brał, a potem sie rozejrze za faktycznym szkłem

Domyślnie

Do DX 50mm jest świetne, a 85 to wszytko czego potrzeba, którego nie wybierzesz, będziesz zadowolony. Jeśli nie masz problemu z ręcznym ostrzeniem, to ja bym zaryzykował tego ciamcianga, to naprawdę świetne szkło, a na DX to moja ulubiona ogniskowa do portretu. Z drugiej strony - Nikkorowi też niczego nie brakuje...
    Musisz zdecydować czy musisz mieć AF (jeśli musisz, to 85 odpada).
    Jeśli nie musisz... no to już nikt Ci nie doradzi, sam musisz wiedzieć, czy wolisz nieco szersze 50mm, czy pozwalające na większy dystans i ładniej rysujące proporcje twarzy 85mm.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

No tak tylko samyang to manual. Bierzesz to pod uwagę?
    D700/D300s/D50

Domyślnie

oczywiscie, ze biorę pod uwage.
    mam samyang'a fish-eye'a i jest naprawdę w porządku

Domyślnie

to bierz samyang. Fajny obiektyw. Sam się zastanawiałem ale ostatecznie zrezygnowałem. Okulary i jeszcze MF to nie dla mnie
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Ja osobiście nie lubiłem 50mm na dx, ale wiem, że to sprawa dość indywidualna.
    Do portretu wolę zdecydowanie 85. Co do ostrzenia - tu będzie sporo trudniej niż z fishem, ale to pewnie wiesz. D80 zbyt dużego wizjera nie ma, ale przy odrobinie wprawy i samozaparcia można się nauczyć. Gorzej jeśli masz jakąś wade wzroku - na kropce nie zawsze można polegać, chociaż u kolegi właśnie na D80 działała idealnie - na D200 i D700 już niestety nie. Najlepiej samemu wypróbować w sklepie czy u jakiegoś znajomego czy Ci to odpowiada - chociaż na początku tak czy inaczej może być trudno.

Samyang pięknie rysuje, ma świetny bokeh (to też subiektywne, niektórym się nie podoba), jest ostry od pełnej dziury. Ogniskowa też wydaje się bardziej przyjazna portretowi.

50 ma wielką zalete - AF. Poza tym bokeh nie powala (choć i tak lepszy niż wersja 1., z ostrością jest różnie (zależy jaki trafisz egzemplarz - możesz mieć ostry i zadowalający od 1.4, a możesz też trafić na sztuke ostrą od f2 dopiero). Jest szerszy, więc w pomieszczeniach będzie użyteczniejszy, ale skoro planujesz głównie plener to ten argument właściwie odpada.

Ja osobiście proponowałbym (nie wiem co prawda jaki masz budżet no ale) poszukać używanego nikkora 50 1.8 i używanego Samyanga. Powinieneś się zamknąć w 1000zł. Będziesz miał i AF na sytuacje wymagające tego i szerzej w pomieszczeniach z 50, a do tego piękny bokeh, plastyke (sic!), wygodniejszą ogniskową z koreańczyka.

Domyślnie

Nie jest mi straszny ten samyang, bo nowsza wersja ma chipa, wiec potwierdzenie ostrosci bedzie dostepne
    Ostatnio edytowane przez superbk ; 11-05-2010 o 14:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superbk Zobacz posta
    Nie jest mi straszny ten samyang, bo nowsza wersja ma chipa, wiec potwierdzenie ostrosci bedzie dostepne
    W starej też jest potwierdzenie ostrości, ale nie o to chodzi. Potwierdzenie nie zawsze działa tak jak powinno - kropa zapala się w pewnym momencie, my dalej kręcimy (nie dużo) a kropka dalej się świeci choć ostrość już uciekła z oka np. Było trochę o tym w wielkim wątku o tym szkle.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów