Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Red face Tair vs Nikkor 300 mm

Kochani!

Mam zamiar zakupić tańszy tele 300 mm. Poradźcie mi co będzie lepszym wyborem.

Tair 3S 4,5 300 (M42) http://www.allegro.pl/item1035422002...ieuzywany.html

czy Nikkor 75 - 300 http://www.allegro.pl/item1020349487...ektyw_pro.html

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Jakie body? W tym wypadku to bardzo istotne.

Tair nie bedzie mial pomiaru swiatla ponizej D200/D300, do tego ostrzenie tylko manualne. Mozna w nim zmienic "dupke", wiec nie bedziesz mial problemu "nieskonczonosci" typowego dla obiektywow M42. O stalej ogniskowej chyba mowic nie musze - to tez nie zawsze jest wygodne... Kwestia czy oplaca sie oszczedzic pieniadze i czy jasnosc (jedyny zysk Taira) sa tego warte.

Jesli chcesz oszczedzic pieniadze, to rozejrzyj sie jeszcze za np. Sigma 70-300 APO - co prawda powyzej 200 mm podobno zaczyna mocno mydlic, ale jej cena nie jest calkiem spoko (lub Nikonem 70-300 G - to jest taniocha).

Ja osobiscie Taira bym chyba sobie darowal, ale to dlatego, ze juz swoje doswiadczylem z manualnym pomiarem swiatla i ostrosci w D50
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Question

Bardzo Ci dziękuję za mądre uwagi. Co do aparatu to posiadam nikona d700. Właśnie tak jak wspomniałeś - stałe światło przy ogniskowej 300 mm miało tutaj znaczenie. Pomyślę nad Sigmą (nigdy wcześniej nie brałem jej pod uwagę).
    Cholerka sam nie wiem...stałka to stałka, chyba dobrze myślę? Za takie śmieszne pieniądze to chyba jest nieźle?

Domyślnie

daruj sobie tą sigmę to szajs. jest nikorr 75/300 4.5/5.6 taki starszy model bardzo fajny za 930 na alegro można powalczyć o cenę .albo 70/300vr i tyle z taniości .

Domyślnie

Używam Taira i bardzo sobie go chwalę - za ostrość już od 4.5, za bokeh, za wykonanie.
    Jakkolwiek do d700 starałbym się podpinać jednak wyższej klasy obiektywy typu nikkor AF,AFS 300 f4, czy nawet sigma 100-300 f4, ostatecznie nikkor 70-300vr 4.5-5.6

Poniżej tych półek ta wspaniała puszka po prostu się marnuje...

Smile a jednak nikkor

Ok!

Już wiem, że nie ma co łatać substytutami. Ostatecznie raczej zdecyduję się na Nikkor 70- 300 Vr.
    Bardzo Wam dziękuje za pomoc. Nawet mnie naprowadziliście.

Chyba, że ktoś jeszcze zmieni mój ostateczny wybór......

Serdecznie pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcepanek Zobacz posta
    Używam Taira i bardzo sobie go chwalę - za ostrość już od 4.5, za bokeh, za wykonanie.
    Jakkolwiek do d700 starałbym się podpinać jednak wyższej klasy obiektywy typu nikkor AF,AFS 300 f4, czy nawet sigma 100-300 f4, ostatecznie nikkor 70-300vr 4.5-5.6

Poniżej tych półek ta wspaniała puszka po prostu się marnuje...
    Marcepanek, chyba chciałeś napisać "ostrość niestety dopiero od 4,5 m"
    Co do 300tki do D700 - ja niezmiennie polecam Nikkora 300/4,5 IF-ED. W tym obiektywie jest ostrość JUŻ od 2,5, fantastyczna mechanika, super optyka/bokeh/kolory. Czasami pojawia się na Allegro w cenie około 1200 zł
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Marcepanek, chyba chciałeś napisać "ostrość niestety dopiero od 4,5 m"
    Co do 300tki do D700 - ja niezmiennie polecam Nikkora 300/4,5 IF-ED. W tym obiektywie jest ostrość JUŻ od 2,5, fantastyczna mechanika, super optyka/bokeh/kolory. Czasami pojawia się na Allegro w cenie około 1200 zł

Chciałem napisać:
    Dobra ostrość od F4.5 - czyli od pełnej dziury.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcepanek Zobacz posta

Chciałem napisać:
    Dobra ostrość od F4.5 - czyli od pełnej dziury.

Aaaaaaa - to co innego. A z ciekawości zapytam: od ilu metrów ogniskuje to szkło?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Od ok. 3 metrów. Jeżeli trafi się na dobry, nie skopany egzemplarz to rzeczywiście przyzwoita ostrość już od pełnej dziury. Natomiast Tair dość mocno abberuje na pełnej dziurze i wymaga przymknięcia o jedną działkę. Jednak do D700 zdecydowanie szkoda ograniczać się do półśrodków i lepiej zainwestować w coś lepszego.
    D100, N28-80/3.5-5.6D, P135/2.8, J200/4, I61L3/MC, N 70-300VR

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów