Wątek dość zabawny,ale myślę iż wycięcię u optyka wyniesie więcej niż kupno firmowej.Jeżeli okulary potrafią kosztować 600zł....Swiją drogą chciałbym zobaczyć reakcję optyka![]()
Szukaj
Wątek dość zabawny,ale myślę iż wycięcię u optyka wyniesie więcej niż kupno firmowej.Jeżeli okulary potrafią kosztować 600zł....Swiją drogą chciałbym zobaczyć reakcję optyka![]()
Witam,
Tu nie ma sie co smiac![]()
Co prawda nie bardzo moge pomoc w sprawie takiego denka jak -14 dioptrii, ale sam kiedys dorobilem rekoma optyka soczewke okularowa +4D do oprawki po starym filtrze 62mm i mam piekna soczewe do makro przy uzyciu Nikkora 50mm f1.8 z redukcja 62->52mm.
Nie jest to moze soczewka achromatyczna, ale za 15pln spisuje sie swietnie jak na moje potrzeby makrofotografii
Tak wiec czasem warto poeksperymentowac.
pozdrawiam,
Wallace
D300
Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900
czy nikt nie jest w stanie mi pomóc z tym?na prawdę wdzięczny bym był:]
jak się uda mi to zrobić,to temu, kto pomoże wyślę browarka dobrego:](siła argumentów:P)
D300
też chciałem kiedyś takie cudo sobie zmontować (i w sumie nadal bym chciał zobaczyć jaki efekt da dla 10mm) ale niestety obszedłem chyba z 10 optyków w Krakowie i ośmiu z nich zerkało do tego samego katalogu producenta (tyle że rozpiętość cenowa była +/- 50 zł) a dwóch pozostałych powiedziało że się nie da. Poprostu trzeba iść do jakiegoś optyka RZEMIEŚLNIKA a nie do salonu optycznego, niestety ja takiego nie znam![]()
Jestem już blisko :]
Wszystkim z Trójmiasta i okolic zainteresowanym tego typu zabawą polecam optyka, który ma warsztacik w przychodni na Morenie w Gdańsku.Co prawda jeszcze nie zrobiłem przystawki,ale jak tylko wspomniałem o tym, to zajarzył o co mi chodzi bez żadnego problemu.Teraz tylko muszę pojechać tam z aparacikiem na "przymiarkę".
A,i jeszcze koszt-koszt soczewki -9dioptrii to 20pln.Ja mam nadzieję zmieścić się w 50pln,bo chcę jeszcze nieco szerzej,ale i tak w porównaniu ze 150-200pln, które sobie życzą producenci takich zabawek,cena,imho,mocno konkurencyjna,a nawet jak jakość będzie średnia, to przy tym poziomie cen nie ma wielkiej tragedii
Pozdrawiam![]()
D300
Mam kumpla optyka, ma zaklad optyczny w gliwicach. Moge go zapytac...
Skontaktuj się z nami