Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie

O lampie bym zapomniał - może poważnie namieszać w kolorystyce.Halogeny powinny wystarczyć.Ważne jest odpowiednie ich ustawienie,by nie dawały blików na fakturze obrazu.Ogniskową dobierz tak,żeby nie było zniekształceń.

Domyślnie Dystorsja beczkowata

Witam,

Jak pisałem, w jednym z poprzednich wątków, fotografowałem obrazy...
    Przy fotografowaniu obrazu 120x80 ustawionego idealnie pionowo, wystąpiła dość znaczna dystorsja beczkowata, czyli innymi słowy "wykrzywiło" mi ramy obrazu.

Wiadomo, że w każdym szkle występuje dystorsja, lecz czy nie ma jakiegoś prawie idealnego, pozbawionego tego defektu?
    Fotografowałem kitowym 18-135mm.
    D80 + Nikkor 18-135mm + Sigma 70-300mm + Helios-44M-4 2/58

Domyślnie

Ten 18-135 pod tym względem za dobry nie jest: http://www.optyczne.pl/44.6-Test_obi...Dystorsja.html
    Jeżeli miałbym szukać czegoś do takich zdjęć to poszukałbym starszych szkiełek makro nikona o ogniskowej w granicach 50-60mm a jeżeli masz większy budżet to bym brałbym AF lub AF-s 60 makro
    Lub wariant 2 to możesz też poszukać 50 f1,8 dużo nie kosztuje a jak za tą cenę to jakość przyzwoita

no i chyba ten wątek powinien być w optyce
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamC Zobacz posta
    Wiadomo, że w każdym szkle występuje dystorsja, lecz czy nie ma jakiegoś prawie idealnego, pozbawionego tego defektu?
    Rzuc okiem na ten watek.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Rzuc okiem na ten watek.
    Własnie coś mi świtało że był gdzieś taki wątek już
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamC Zobacz posta
    Jaki obiektyw wybrać?
    Co myślicie o takim oświetleniu?
    Kolego. Dwa takie same tematy (teraz to skleiłem), oba w dziale o body, a pytasz o obiektywy, dystorsje i oświetlenie. Co to ma wspólnego z D40-D5000 ?
    Zamykam.
    Odpowiedzi poszukaj w odpowiednich działach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów