O lampie bym zapomniał - może poważnie namieszać w kolorystyce.Halogeny powinny wystarczyć.Ważne jest odpowiednie ich ustawienie,by nie dawały blików na fakturze obrazu.Ogniskową dobierz tak,żeby nie było zniekształceń.
Szukaj
O lampie bym zapomniał - może poważnie namieszać w kolorystyce.Halogeny powinny wystarczyć.Ważne jest odpowiednie ich ustawienie,by nie dawały blików na fakturze obrazu.Ogniskową dobierz tak,żeby nie było zniekształceń.
Witam,
Jak pisałem, w jednym z poprzednich wątków, fotografowałem obrazy...
Przy fotografowaniu obrazu 120x80 ustawionego idealnie pionowo, wystąpiła dość znaczna dystorsja beczkowata, czyli innymi słowy "wykrzywiło" mi ramy obrazu.
Wiadomo, że w każdym szkle występuje dystorsja, lecz czy nie ma jakiegoś prawie idealnego, pozbawionego tego defektu?
Fotografowałem kitowym 18-135mm.
D80 + Nikkor 18-135mm + Sigma 70-300mm + Helios-44M-4 2/58
Ten 18-135 pod tym względem za dobry nie jest: http://www.optyczne.pl/44.6-Test_obi...Dystorsja.html
Jeżeli miałbym szukać czegoś do takich zdjęć to poszukałbym starszych szkiełek makro nikona o ogniskowej w granicach 50-60mm a jeżeli masz większy budżet to bym brałbym AF lub AF-s 60 makro
Lub wariant 2 to możesz też poszukać 50 f1,8 dużo nie kosztuje a jak za tą cenę to jakość przyzwoita
no i chyba ten wątek powinien być w optyce
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Rzuc okiem na ten watek.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami