Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Obrazy - D80

Witam,

Potrzebuję zrobić zdjęcia kilku obrazów znajomego, stąd kilka pytań...

Posiadam 2 halogeny 200W, które służą mi w "studiu" przy robieniu portretów (każdy z softboxem).
    Czy takie oświetlenie wystarczy do ładnego sfotografowania obrazów? Wbudowana lampa nie wchodzi w grę, ze względu na rozbłyski, natomiast zewnętrzna jedyna lampa jaką dysponuję to leciwa Toshiba.

Co do arsenału optycznego: kit 18-135mm, Sigma 70-300mm i Helios 44-M4.

Jaki obiektyw wybrać?
    Co myślicie o takim oświetleniu?
    D80 + Nikkor 18-135mm + Sigma 70-300mm + Helios-44M-4 2/58

Domyślnie

Powinno się dać spokojnie. Spróbuj i będziesz wiedział Ostatecznie można rzucić te obrazy na skaner gigant i mieć sprawę z mańki.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

O lampie bym zapomniał - może poważnie namieszać w kolorystyce.Halogeny powinny wystarczyć.Ważne jest odpowiednie ich ustawienie,by nie dawały blików na fakturze obrazu.Ogniskową dobierz tak,żeby nie było zniekształceń.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Światło dzienne, rozproszone /czyli nie w słońcu/. Bez lamp. Na kicie.
    I statyw.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Chyba kit najlepiej. Ja robiłem reprodukcje obrazów na 50 i 85 mm stałkach.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

dzienne! wyjdź gdziekolwiek i rób przy dziennym, sam na dyplom swojego czasu musiałem wykonać dokumentacje prac malarskich i powiem Ci że nawet nie ma co porównywać ani się spierać! jedyny problem jaki może Cie spotkać to taki że nie o każdej porze uda Ci się wykonać dobre zdjęcie, oczywiście statyw, ale uważaj na odbite światło w kolorach spróbuj w różnych miejscach się ustawiać i wybierz najlepsze. farby lubią różnie blikować czy reagować na światło. powodzenia

Domyślnie

Statyw, to oczywista oczywistość.

Co do światła dziennego zasugerowanego przez kolegę wyżej:
    Balkonu nie posiadam, a przed blokiem nie wypada...

Napiszę w weekend o wynikach.
    D80 + Nikkor 18-135mm + Sigma 70-300mm + Helios-44M-4 2/58

Domyślnie

Dzienne, zwłaszcza jak obrazów nie wolno ruszać ze ściany z pomieszczenia bez okien... Jeśli się da, to oczywiście tak.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Dzienne światło jest oczywiście najlepsze,ale nie zawsze możliwe.Jeśli jednak to tylko rozproszone i niezbyt ostre-najlepiej lekko zachmurzone popołudnie,ale nie wieczór.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Witam.Halogeny powinny wystarczyć.Zadbać o odpowiedni kąt odbicia światła od obrazów.No i oczywiście statyw.Pomimo że robimy w RAW, zadbałbym o prawidlowy dobór balansu bieli.Osobiście korzystałem ze stałki N 50 1/8.Efekty były znakomite.
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów