Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Morze

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    bombel
    Gość

Domyślnie

Niebieskie jest za niebieskie. Razi mnie ta czarna plama w miejsce prawych pali - na dwójce jest więcej szzegółów. Trochę poprzerabiaem dwójkę i nawet wychodzi nieźle - byle nie tak strasznie cukierkowo-niebiesko...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Niebieskie jest za niebieskie. Razi mnie ta czarna plama w miejsce prawych pali - na dwójce jest więcej szzegółów. Trochę poprzerabiaem dwójkę i nawet wychodzi nieźle - byle nie tak strasznie cukierkowo-niebiesko...
    Wnioski bardzo zbliżone do moich - niebieskie za niebieskie. Co do plamy, to kwestia kontrastu, tak jak pisałem 1 fotka jest oryginalna (oczywiście poza zmniejszeniem i wyostrzeniem).

Pochwal się co uzyskałeś z 2..
    Nikon D80 + N70-200VR z TC-1.7EII, N18-200VR, N105 micro VR, S10-20, N R1C1

bombel
    Gość

Domyślnie

Na prośbę samego Autora - proszę (lepiej oglądać na czarnym tle):

Acha - zostały ślady po wyostrzaniu, i choć można je usunąć, akurat tu mi się nie bardzo chciało. Wolałem bawić się kolorem.

Domyślnie

Świetne, zupełnie inny klimat (kojarzy mi się z Top Gear`em).

Nie pasuje mi tylko to, że na lewym "patyku" widać ściemnienie, które powinno być tylko na niebie, no ale wnoszę, że to było robione "na szybko"..

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie bardzo mogłem rozjaśniać patyk, bo ma białą obwódkę - pozostałość po wyostrzeniu. Oczywiście gdyby wziąć się za to serio, można coś takiego usunąć, choć jest to pracochłonne. W sumie, to ja nie ruszałem góry patyka w ogóle, a tylko rozjaśniłem środek - arbitralnie i dowolnie uznając, że tyle starczy.

W tej przeróbce oprócz koloru całości i ponurego nieba skupiłem się bardziej na tych prawych palach - żeby coś wydobyć z cienia, żeby było widać poszczególne składowe, a nie jednolitą masę.

A z kolorem, to oczywiście kwestia wyboru; w danej chwili widać taki mi się podobał. Czas całości przeróbek: pół papierosa - pomiar czasu został z dawnych dni, choć już 3 lata nie palę. Mając wszystko na layerach mogę sobie nawet przełączać pomiędzy takimi wersjami:

Domyślnie

Fajny efekt, z jakiego programu korzystasz (PS?).

Ja niestety muszę używać legalnego (tfu!) oprogramowania i jestem na etapie Picassa Google, tam takie numery nie przechodzą. I może lekko off topic - macie jakieś darmowe programy do edycji zdjęć?

bombel
    Gość

Domyślnie

Tak, PS.

Jeśli idzie o darmowe programy to GIMP - słyszałem pochlebne oceny... Layery, krzywe, filozofia pracy ponoć zbliżona do PSa... Interfejs ma mętny, ale widziałem go dawno temu i może się polepszyło. Jest free, ma poslki interfejs (to może być dla kogoś ważne, choć ja nie lubię, bo na ogół spolszczenia są do dupy), ma polskie fora, cała masa tutoriali, itd...

Google dało mi dużo linków, nawet nie warto wklejać.

Domyślnie

Jedynka ma bardzo fajny klimat.
    N D70, N 18-70, N 55-200, SB-600, Tamrac Expedition 3

Domyślnie

stawiam na oryginał

Uprawnienia umieszczania postów