Szukaj
Bardzo mi się podobają od strony kompozycyjnej! Wyraźnie zaznaczone rytmy, podziały, gry plam barwnych - wszystko bardzo starannie wyszukane i zadecydowane. Pewnie tylko dostanie ci się od jchyry za zieleń![]()
Jesienne kolory są maksymalnie przewalone. Słońce jest cholernie nisko, powietrze przejrzyste, kontrasty barwne powalające.
Czornyj, dzięki za tak dokładną ocenęCo do zieleni to z chęcią "wezmę na klatę" uwagi jchyry
Vooda, kolory są prawie nie pokręcane. Nawet saturacja w NEFie ustawiona była na normal.Piszę prawie bo dodałem akcję "velvia +2" (w skali 1 do 5). Może mogłem dodać +1 ? Myślę żę spore znaczenie miał aspekty wymienione przez Czornyja. Poza tym polar (choć nie ustawiony na maxa) wysycił kolory dodatkowo.
Ja lubię taki światło![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
bardzo fajne plenery. super kolory. miales dobra pogode.
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Piękne Barwy Jesieni, o to chodzi, wyłuskać jej istotę, eksplozje kolorów i ciepłe promienie słońca, dla mnie ok
wywołany do tablicy wypowiem się na temat kolorów (pomijam sprawy kompozycji)
rzeczywiście w pierwszej chwili na tę eksplozję zareagowałem jak byk na zieloną płachtę
dotyczy to szczególnie seledynu na 2
mam inny gust
a gust to gust, na przykład te same zdjęcia pokazane w galerii na Manhatanie mogą być odebrane jako "szare"
a "na wschód od Buga", gdzie ludzie wychowują się z dala od kolorowej telewizji i cukierkowych bilbordów - przerażająco kolorowe
czyli dochodzi jeszcze czynnik kulturowy
i jest to trochę sprzeczne z mitem, że fotografia to język międzynarodowy
kolejny przykład: jeśli w krajach muzułmańskich będziecie robili wystawę fotografii z rajdu
auta dla podkreślenia ruchu powinny "jechać" w lewo
w naszym kręgu kulturowym odwrotnie z lewej strony w prawą podnoszą wrażenie ruchu
czyli zgodnie z kierunkiem pisania
rajd to trochę zły przykład bo fotografie są pewnym dokumentem, (lepiej nie odwracać kierunku jazdy)
ale nie jedna wystawa wysłana w świat Mahometa była lustrzanym odbiciem swojego pierwowzoru
a jeśli chodzi o nasycenie to jest szarzyzna w porównaniu z niemieckim ekspresjonizmem
co kraj to obyczaj, co odbiorca to inne oko
liczy się chyba to, że zdjęcia miało oddać eksplozję kolorów jesieni i chyba się udało
pięknie...nabardziej 2 za klasyczny kadr...ale łone wszytkie takie polskie...i niech niemiecki impresjonizm się schowa głęboko![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami