Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: kupilem D300

Domyślnie kupilem D300

Witam wszystkich

Od jakiegos czasu mialem problemy z moim D90 i paroma obiektywami. Dokladnie mowiac Nikkor 35mm f1.8 AF-S. Mial tendencje do BF na D90. Od dluzszego czasu sie juz zastanawialem nad przesiadka na D300 glownie z powodu szybkiego i dokladnego AF i takze mozliwoscia kalibracji obiektywu z poziomu body.
    No i mam. W sobote odebralem uzywany D300 (niewiele ponad 10k klatek tak ze calkiem niezle).
    Wrazenia - powiem jedno. D90 to zarabiste body, ale nie widze mozliwosci powrotu po zabawie z D300. Ergonomia body jest rewelacyjna, AF rewelka (oszybkosci nawet nie wspominam ) i o dziwo moje obiektywy zaczely ostrzyc jak nalezy na nowym body.
    Tak ze wszystkim goraco polecam D300.

Tomek
    Stronka | Blog

D700 | D300 | N35/1.8 | N50/1.8 | N70-300VR | T17-50/2.8 | SB600 | SB800

Domyślnie

D300 uważam ze świetną mechanicznie i ergonomicznie konstrukcję. Bardzo mi przypadła do gustu swego czasu i stwierdziłem nawet, że jest to konstrukcja niemal doskonała.
    Z D80 na D300 mnie aż tak nie ciągnęło by przejść, ale gdyby do dziś nie pokazało się D700 - to kto wie? Może też bym się złamał. Chociaż D90 jest wystarczające do ogromnej części zadań, D300/D300s jest jeszcze lepsze i wygodniejsze w obsłudze. Zatem nie dziwię się decyzji i satysfakcji - w końcu to póki co najwyższa półka formatu DX.

Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Fakt,ten korpus jeszcze przez wiele lat nie doczeka się prawdziwego następcy bo D300s na pewno nim nie jest.Wielka szkoda,że D300 jest już nie produkowany.Nawet gdy kiedyś wejdę w pełną klatkę to nie zrezygnuję z tej puchy.

Domyślnie

Gdyby D300s miał być następcą D300 to nazywał by się np. D400. Ten aparat miał być odświeżoną i poprawioną wersją D300 i nią jest. Między D300 a D300s nie ma różnic które pozwalały by stawiać te dwie puszki koło siebie jako konkurencję bądź poprzednika/następcę, to raczej mały tuning. W gruncie rzeczy D300 i 300s to ta sama puszka i co najwyżej jako taka może doczekać się następcy.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie hehe

widizcie panowie a ja mam dokladnie odwrotnie

od poczatku moj d300 (nowy) mial problemy z poprawnym lapaniem AF, nawet na obiektach nie poruszajacych sie...

najpierw mial BF (-13), a teraz po serwisie to juz wogole robi co chce... nie dam rady go opanowac... moj stary d40 lepiej ostrzy jesli mam byc szczery... w serwisie twierdza ze problemu nie ma, a ja nie moge zrobic ostrej fotki...

obiektyw mam 70-200 2.8 VR nikkora...

w niedlugim czasie planuje upgrade na d700 zobaczymy co dalej :P

Domyślnie

cris14 opinia serwisu to... No, powiedzmy, że nie wszyscy takim opiniom ufają. Sprawdź jakiś inny egzemplarz z tym szkłem, na przykład w sklepie jakimś, czy przez znajomego. Ja sądzę, że to problem konkretnego egzemplarza. D700 ma na tyle zbliżony układ AF do D300, że tu raczej nie powinno być mowy o "niedziałaniu".

Uprawnienia umieszczania postów