Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: d70s? d80?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bober. Zobacz posta
    dziękuję wszystkim za rady, myślę ze to dzięki wam dziś skacze z radosci, a wiecie może gdzie jet jakaś w pdf instrukcja do niego? bo nie wszytko po ang rozumiem
    pozdrawiam
    można ze strony producenta nikon.pl - wystarczy zarejestrować produkt (podać nr seryjny).

Domyślnie

zapytam tu, gdyż nie chcę bałaganić nowym tematami,
    1.wiecie moze po co jest ten taki przycisk patrząc od przodu (nie od str wizjera) po lewo? gdy go naciskam, unosi się lustro, ale w jakim celu?
    2. czy jest w tym aparacie możliwość opóźnienia ekspozycji ?
    z góry dziękuję

Domyślnie

Ten przycisk nie unosi lustra, tylko przymyka przysłonę do zadanej wartości. Służy to podglądowi głębi ostrości. Jeśli jednak naprawdę unosi lustro, to coś jest nie tak. Był kiedyś na forum taki przypadek, że podgląd przysłony unosił lustro i body poszło do serwisu.

Domyślnie

to dośc czeste w d70 i d80, wymieniają w serwisie tzw. "zespół popychacza przysłony" niestety kilkaset zł to kosztuje, lepiej o tym zapomniec...

Domyślnie

aa faktycznie wystraszyłem się trochę, brzmiało tak jak by się lustro unosiło ale sprawdziłem przed chwilką i jest ok (w d40 nie miałem takich bajerów)
    a co do pytania nr2? jeszcze nie zarejestrowałem się na nikon.pl i nie poprałem instrukcji, ale nurtuje mnie to pytanie

no i nie zarejestruję, gdyż wyświetla mi się komunikat, ze aparat został już zarejestrowany..
    a mo0że ktoś ma instrukcję Polską i byłby w stanie wysłać mi ją na maila/dać link
    Ostatnio edytowane przez bober. ; 07-05-2010 o 20:33

Domyślnie

Czy chodzi Ci o wstępne podnoszenie lustra?? Bo jeżeli tak, to mówię, że nie ma tej opcji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek20stencel5 Zobacz posta
    Czy chodzi Ci o wstępne podnoszenie lustra?? Bo jeżeli tak, to mówię, że nie ma tej opcji.
    tak, o to mi chodziło,
    czytałem 195 ujęć Kelby'iego i gdy mówił o blokadzie lustra był obrazek pokazujący d70s, więc zdziwił mnie brak tej funkcji. hmm, no cóż
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez bober. ; 07-05-2010 o 20:45

Domyślnie

D70/D70s podnosi lustro tylko wtedy, kiedy chcesz je wyczyscić - funkcja mirror lockup. nie ma wstępnego podnoszenia lustra przed ekspozycją.
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

miałem jeszcze dopisać, za późno na edycję:
    Wstępne podnoszenie lustra a blokada lustra to dwie różne rzeczy.
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

uporzadkujmy;

fakt, że lustro sie podnosi i zasłania wizjer przy naciskaniu przycisku pod palcem srodkowym prawej reki - ta usterka - powinna przymykac sie przyslona do zadanej wartosci

Wstepne podnoszenie lustra (opóźnienie migawki po podniesieniu lustra) to funkcja dostepna w modelach Dxxx i w porządnych F-ach

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów