Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: d70s? d80?

Domyślnie

Bierz D70s i 35/1.8DX i się nawet nie zastanawiaj już więcej. Miałem D70 i nie widziałem problemu w używaniu ISO 1600 nawet jak było trzeba. Zwłaszcza że porównywałem go wtedy z D100... Dorobisz się, to sobie kupisz coś, czym da się robić zdjęcia nie tylko na 1600, ale i na 3200, jak D5000 czy D90. Szkła ważniejsze, bo to inwestycja na lata. Puszkę tak czy siak zmienisz kiedyś łatwiej, niż szklarnię.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Oszczędny w słowach Awatar laciaty
    Miasto
    Zerwana (k.Krakowa)

Domyślnie

Też mam D70s. Bardzo fajny aparacik. W sumie przeszkadza mi w nim brak trybu autofp i moze kapke za mały wyswietlacz, poza tym OK. Mam też 35/1.8 i jest to kapitalna ,,klasyczna pięćdziesiątka". Ostra i w miare szybka, bokeh piękny.
    == Tylko spokój może nas uratować(...)!! ==
    D70s + N18-70, N35/1.8G, Metz 48 af-1, Tamrac System 3 + dużo chęci, mniej talentu, jeszcze mniej czasu...

Domyślnie

Nie ma sensu zamieniac d40 na d70s. Korzysci niewielkie, chyba ze obiektywy beda srubokretowe, ale i tak wolalbym d80 za wizjer oraz iso 100. Mam wrazenie, ze wizjer nawet d40 ma lepszy niz 70-ka (mialem d70s, a znajomy d40).
    Zakup 35/1.8? - niezly.

Domyślnie

A to swoją drogą, że sensu w zamienianiu D40 na D70s niewiele. Lepiej inwestować w szkła.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

już pisałem czego mi brakuje, i dla mnie to jest sens
    a zmiana za dopłata ok 100zł wg mnie jest sensowna, bo będę miał to, czego mi teraz brakuje
    po prostu chciałem znać wasze zdanie i czy d80 jakoś góruje nad d70s

Domyślnie

nie sluchaj sie ich, stracisz wyswietlacz ale zyskasz duzo wiecej

Domyślnie

Miałem D70s teraz mam D80, dla amatora posługującego się przede wszystkim ustawieniami auto różnica w body minimalna - zdjęcia z D70s trzeba skorygować + 2 - wychodzą za ciemne. Poza tym jak wspomnieli moi przedmówcy to szkło jest podstawowym i głównym wykładnikiem zrobienia " dobrej fotki ". Obecnie używam p-wszystkim stałek. Jasne szkło ...to podstawa.

Domyślnie

tryby auto mnie w ogóle nie interesują
    a co do tych za ciemnych zdjęć, chodzi o to ze pomiar światła troszkę tak jak by pokazuje ze jest dobrze a jest troszkę ciemniej, czy może chodzi wam o tryb auto?
    Ostatnio edytowane przez bober. ; 03-05-2010 o 15:52

Domyślnie

Auto to m.innymi z preselekcją czasu i przesłony.

Domyślnie

A to swoją drogą, że sensu w zamienianiu D40 na D70s niewiele. Lepiej inwestować w szkła.
    To dobre, inwestować w szkła z body bez silnika, kiedy każde szkło z silnikiem jest znacząco droższe od szkieł bez. Zwłaszcza, że dla autora każdy pln ma znaczenie.

Jasne szkło to połowa podstawy, drugą połową jest body możliwie najbardziej kompatybilne i nieograniczające doboru "modułów" - bo tym jest każdy nowy zakup fotograficzny. D40 ogranicza bardzo, nie ma co do tego dyskusji. D70s i D80 nie ograniczają niemal wcale (poza współpracą z M42, ale D40 jest w tym zakresie taki sam), D80 daje przewagę z szerszym ISO i 11pktami AF. Niemniej do zastosowań wymienionych przez autora pkty AF wielkiego znaczenia nie mają, co najwyżej ISO.

Na co nie zmieni i tak będzie zadowolony, a jak może dodatkowo w jednym(ograniczonym) budżecie kupić świetną 35 lub 50, to wybór jest dość oczywisty.
    Mędrca szkiełko i oko.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów