Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: d70s? d80?

Domyślnie d70s? d80?

witam, niedługo mój kolega odkupi ode mnie mojego d40 z kitem 18-55 za 700,
    otóż mam dylemat, mam dwa szkła N18-70 i S70-300, lubię fotografować krajobrazy, architekturę, martwą naturę i mam zamiar zająć się portretem,
    przejdźmy do sedna. zastanawiam się jaki aparat kupić po d40. mój budżet jest ograniczony, d70s na allegro można kupić w okolicach 800zł a d80 ok 1400
    czyli jest dość duża różnica w cenie, i czy za te 600zł zyskam coś bardzo istotnego, czy może lepiej za różnicę w cenie kupić 35 1,8? lub 50 1,8,
    po zmianie chciałbym zyskać: lepszą ergonomię, możliwość podłączenia wężyka spustowego, wstępne uniesienie lustra, bracketing, af w puszce. hmm nie wiem co jeszcze, dla mnie to wystarczy
    proszę o porady
    pozdrawiam i dziękuję

Domyślnie

jak glownie o kase chodzi to bierz d70s, zostanie troszke pieniazkow na szklo jakies

fajna puszka, solidna, no i wieksza niz d80 co daje +10 do skilla

Domyślnie

miałem D70 mam D80

co daje D80 citu większe iso nadające się do czegoś 1000
    natywne iso 100
    lepszy AF
    ciut lepszy wizjer

co daje 35 1,8
    Plastykę
    małą głębię ostrości
    ostrość której nie ma w zoom
    Spójrz na światło i podziwiaj jego piękno.
    Zamknij oczy. Teraz spójrz ponownie.
    To, co widzisz, to i tak nie wszystko.

Domyślnie

hmm czyli z ww różnic żadna nie przeszkadza mi na tyle aby zdyskwalifikować d70s iso 400 to najwyższe jakiego używam, wizjer dobra sprawa ale 600zł za iut lepszy wizjer to sporo af, na razie mam obiektywy z silnikiem 35 tez ma, ale myślę ze nie jest aż taki zły, chyba ze się mylę to powiedzcie
    w takim razie chyba wybiorę d70s
    dziękuję wszystkim

Domyślnie

sam przesiadlem sie z d40 na d70s i w sumie denerwuje mnie tylko malutki wyswietlacz i karty CF, poza tym jestem zadowolony

Domyślnie

myślę ze do wyświetlacza się przyzwyczaję, poza tym służy on tylko do sprawdzania kadru i ostrości na powiększeniu a nie do oglądania
    dziękuję wszystkim

Domyślnie

Z mojej strony wygląda to tak:

ergonomię, bracketing, AF, MLU dadzą Ci oba. Gniazdo wężyka też.

mam D70s i nie widzę sensu przesiadki na D80, najistotniejsze z ulepszeń czyli AF z D200 i matryca z D200 do krajobrazu, architektury czy portetu ci się nie przydadzą, jedyne co może być warte uwagi to ISO 100. Więc ja brałbym tańszy korpus, trzymając kasę na szkła.

Więc wybieram D70s.

mam też oba szkła: 50/1.8 i 35/2(tu akurat starsza wersja) i powiem tak:
    35 to świetna ogniskowa, niemniej umiarkowanie portretowa na DX - do zdjęć całej postaci co najwyżej, bo na jakimkolwiek zbliżeniu perspektywa da o sobie znać (: za to na pełnej klatce świetny szeroki kąt jak dla mnie(sample o współpracy wersji 1.8 z pełną klatką są gdzieś tu na forum i masa ich jest w sieci)
    50 jest lepsze do portretu jako takiego na DX(chociaż do 85 się nie umywa, ale też kosztuje 1/4 tego), niemniej ono znowu staje się standardowe na pełnej klatce

jeśli nie masz/nie planujesz mieć pełnej klatki - zacznij od 50/1.8
    a prawdopodobnie i tak przyjdzie moment, że odczujesz brak czegoś szerszego/węższego - wtedy będziesz mógł świadomie podokupywać co Ci będzie potrzebne.
    Mędrca szkiełko i oko.

Domyślnie

chciałem jako pierwszą stałkę kupić 35, gdyż ogrom jest opinii ze pod dx najlepsza ogniskowa, jakich opinii nie ma 50
    coś szerszego bym chciał i prawie na pewno bedzie to sigma 10-20 ale to pewnie w przyszłym roku (kasa)
    ze szkłem jeszcze się pomyśli,
    dziękuję bo dzięki wam zdecydowałem się na d70s, a modliłem się żeby nie okazało sie ze między 70 a 80 jest ogromna przepaść ze względów finansowych
    pozdrawiam

Domyślnie

Jeżeli mogę się wtrącić i trochę zamieszać, to d80 dasz radę wyrwać za 1100-1200zł, wiec warto sie jednak zastanowić!
    D600

Domyślnie

ale po różnicach wymienionych przez poprzedników 400zł jak dla mnie to też dużo a 400zł to 50 1,8

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów